Romania celebreaza, la 14 iunie, 130 de ani de relatii diplomatice cu Statele Unite. Stabilirea acestui fapt inseamna un pas important pentru Romania pe calea modernizarii institutionale, determinand sporirea prestigiului ei international, informeaza MAE.
Relatia bilaterala a Romaniei cu SUA a cunoscut de-a lungul timpului o dezvoltare constanta. Statul american a fost atat un aliat ferm, sustinator al Romaniei in procesele de aderare la Alianta Nord-Atlantica si Uniunea Europeana, cat si un prieten statornic. Cooperarea excelenta din prezent, la nivel politic, militar, economic si cultural, sta sub semnul Parteneriatului Strategic incheiat, in 1997, intre cele doua tari. Statele si popoarele roman si american impartasesc valori democratice comune si un profund respect pentru statul de drept.

Evolutiile recente din relatia bilaterala imprima o calitate superioara Parteneriatului Strategic dintre Romania si SUA, contribuind la aprofundarea si substantierea suplimentara a acestuia. Dorinta comuna de consolidare si extindere a Parteneriatului Strategic, prin intensificarea cooperarii bilaterale intr-o arie larga de domenii - politic, militar/de aparare, economic, cercetare, tehnologie, stiinta si educatie, contacte people-to-people - a reiesit, de altfel, cu claritate din discutiile purtate recent, la Washington, de ministrul Afacerilor Externe al Romaniei, Teodor Baconschi, cu inalti oficiali americani, potrivit MAE.

Pentru marcarea acestui important moment in relatia bilaterala, Ministerul Afacerilor Externe, in colaborare cu Ambasada SUA, organizeaza, la 14 iunie, incepand cu ora 11.00, la sediul Academiei Romane, o Sesiune Aniversara de comunicari stiintifice, precum si o expozitie de documente diplomatice relevante pentru istoria relatiilor romano-americane. La eveniment vor participa secretarul de stat pentru afaceri strategice, Bogdan Aurescu, E.S. dl. ambasador al Statelor Unite ale Americii la Bucuresti, Mark Gitenstein, membri ai corpului diplomatic, istorici si academicieni.

Documentele de arhiva care alcatuiesc expozitia, alaturi de prezentarile istorice din cadrul sesiunii aniversare, ofera posibilitatea evocarii unora dintre aspectele cele mai importante ale istoriei raporturilor Romaniei cu SUA, in complexitatea lor. In cadrul sesiunii vor prezenta comunicari stiintifice istoricii romani Vasile Puscas si Liviu Tarau si istoricul american Keith Hitchins, de la Universitatea din Illinois.

Citeste si:
Atenționare de călătorie în Germania. Mari greve pe mai multe...
Atenționare de călătorie în...

Romania si Statele Unite ale Americii au stabilit relatii diplomatice la 14 iunie 1880, la nivel de agentie diplomatica, pentru ca doua luni mai tarziu acestea sa fie ridicate la nivel de legatie. Relatiile diplomatice au fost intrerupte la 12 decembrie 1941 si au fost reluate, la 7 februarie 1946, la nivel de legatie. La 1 iunie 1964, relatiile diplomatice dintre cele doua tari au fost ridicate la nivel de ambasada. Ca urmare a obtinerii independentei totale a Romaniei in 1878, secretarul de stat al SUA, W. M. Evarts, a ridicat nivelul de reprezentare a Americii la Bucuresti la rangul de legatie, numindu-l pe Eugene Schuyler in calitate de agent diplomatic si consul general la 2/14 iunie 1880.

La 18 noiembrie 1880, la Washington, in fata presedintelui S.U.A. Rutherford B. Hayes, a fost notificata dobandirea si recunoasterea internationala a independentei Romaniei de catre trimisul special al principelui Carol, colonelul Sergiu Voinescu. Misiunea trimisului Sergiu Voinescu a reprezentat, in fapt, prima misiune diplomatica a unui roman in S.U.A., acesta fiind primul diplomat roman primit oficial de presedintele S.U.A.

Citeste si:
Siria a anunțat că rupe relațiile diplomatice cu Ucraina. Care este...
Siria a anunțat că rupe...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.