Rusia a decis sa inghete un contract de vanzare a rachetelor S-300 Iranului, dupa ce Consiliul de Securitate al ONU a impus o a patra runda de sanctiuni vizand programul nuclear al republicii islamice.

"Bineinteles, contractul de livrare a sistemelor de rachete S-300 va fi inghetat", a declarat o sursa sub acoperirea anonimatului din industria de armament rusa, citata de Interfax.

Declaratia se bate cap in cap cu cea facuta anterior de oficialii rusi. Acestia dadusera asigurari anterior ca sanctiunile nu vor bloca vanzarea de S-300. Acest tip de racheta este considerata una dintre cele mai eficiente in luptele antiaeriene. Radarele sistemului S-300 pot depista simultan pana la 100 de tinte si pot lansa pana la 12 rachete interceptoare odata.

Statele Unite si Israelul au cerut in repetate randuri Moscovei sa renunte la acest contract, relateaza NewsIn.

Decizia rusa intervine dupa ce ONU a adoptat miercuri o a patra runda de sanctiuni vizand Iranul. Textul de zece pagini va intensifica - dar nu in mare masura - sanctiunile economice si militare impotriva Iranului. Noile sanctiuni prevad o interzicere a deplasarilor si blocarea bunurilor pentru seful Agentiei iraniene pentru energie atomica, Javad Rahiqi, precum si pentru 40 de entitati cu legaturi cu elita militara iraniana, printre care Gardienii Revolutiei. [Consiliul de Securitate al ONU: Noi sanctiuni pentru Iran]


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.