Statele Unite au acceptat ca Polonia sa-si retraga cea mai mare parte a soldatilor din Irak, la inceputul anului viitor, potrivit unui anunt al presedintelui Aleksander Kwasnievski. Liderul de la Varsovia a precizat ca planurile administratiei sale, ca actuala rotatie a trupelor nationale sa fie si ultima, au fost acceptate de aliati si au facut obiectul discutiilor dintre ministrul polonez al apararii, Jerzy Szmajdzinski, si omologul sau american, Donald Rumsfeld.

Polonia, unul dintre principalii aliati europeni ai Washingtonului in Irak, detine controlul asupra fortelor de stabilizare multinationale in sectorul situat la sud de Bagdad. Intr-un interviu acordat postului de radio national, Kwasnievski a subliniat ca prezenta rotatie semestriala a celor 1.700 de militari din contingentul polonez va fi si ultima, dat fiind ca, incepand cu luna ianuarie a anului 2006, va incepe retragerea lor, urmand ca trupele sa fie inlocuite cu grupuri mai mici, care vor lua parte la formarea armatei irakiene. Totusi, presedintele polonez a lasat sa se inteleaga ca ramane la latitudinea viitorilor conducatori ai tarii stabilirea calendarului exact al retragerii din teritoriul irakian, cu atat mai mult cu cat alegerile legislative si prezidentiale urmeaza sa aiba loc in Polonia in septembrie si octombrie.

Pe de alta parte, in Bulgaria, retragerea contingentului din Irak reprezinta o prioritate a noului guvern minoritar de la Sofia, dupa cum a mentionat Anghel Naidenov, numit in functia de ministru al apararii. Desi motive de ordin tehnic nu permit inca stabilirea unor termene-limita specifice, potrivit lui Naidenov, retragerea trupelor bulgare ar putea avea loc, cel mai devreme, la toamna.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.