Oficiali de rang inalt din Consiliul european si din Comisia Europeana au declarat ca nu au fost consultati oficial de Germania sau Rusia inainte ca acestea sa anunte propunerea privitoare la un nou comitet de securitate Rusia-UE, relateaza EUObserver.

Rusia si Germania au prezentat luni un plan in cinci puncte pentru un nou comitet de securitate UE-Rusia, propus la un summit bilateral din Germania la sfarsitul saptamanii trecute, spre surprinderea mai multor oficiali de la Bruxelles. Punctul 4 din memorandum se concentreaza pe conflictul transnistrean, preconizandu-se "activitati comune ale Rusia si UE, care sa asigure o tranzitie lina de la actuala situatie la stadiul final".

Unii oficiali europeni au spus ca nu au fost consultati oficial, totusi ideea nu a venit din senin. "Am auzit chestiuni vagi de la Berlin in ultimele saptamani", a spus un oficial European, transmite NewsIn.

Un diplomat dintr-un stat UE a declarat ca disponibilitatea Rusiei de a lucra mai strans cu UE pentru rezolvarea conflictelor este "un lucru pozitiv". Sursa a notat sustinerea aeriana pentru soldatii UE din Ciad anul trecut si faptul ca la summitul UE-Rusia s-au facut progrese in domeniu printr- un acord bilateral privitor la schimbul de documente clasificate.

"Noua propunere este interesanta, dar avem deja formate diverse", a spus un diplomat dintr-o alta tara UE.

Cancelarul german Angela Merkel a propus intensificarea discutiilor UE-Rusia pe probleme de securitate de la nivel de ambasadori la nivel de ministri, oferind ca exemplu dosarul transnistrean, a relatat sambata DPA.

  • Memorandum intre Moscova si Berlin

Moscova si Berlinul au adoptat un memorandum privind crearea unei comisii Rusia-UE pentru securitate, cu ocazia unei intalniri intre liderul de la Kremlin Dmitri Medvedev si cancelarul Angela Merkel.

"Comisia ar putea permite in special schimbul de opinii asupra politicii internationale si securitatii si formularea de principii fundamentale ale operatiunilor civile si militare ruso-europene pentru reglementarea crizelor", se arata in document.

Citeste si:
Klaus Iohannis efectuează o vizită de lucru în Grecia. Subiectele...
Klaus Iohannis efectuează o...

Uniunea Europeana are deja o comisie care se ocupa de probleme de securitate in cadrul cooperarii ruso-europene, a amintit Merkel, inainte de a propune extinderea acestei comisii prin includerea ministrilor de externe din cele doua tari.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.