Avioanele de lupta israeliene s-ar putea antrena in spatiul aerian al Romaniei, tara noastra urmand sa inlocuiasca Turcia, dupa ce, din cauza tensionarii relatiilor, Ankara a refuzat sa mai permita fortelor aeriene israeliene sa desfasoare exercitii in spatiul aerian turc.

Ministerul israelian al Apararii se gandeste sa reinnoiasca un acord semnat in 2006 cu Romania care permitea avioanelor de lupta israeliene sa desfasoare antrenamente in Romania, dupa ce Ankara a refuzat, ca urmare a ofensivei impotriva Hamas si a deteriorarii relatiilor bilaterale, sa mai permita desfasurarea avioanelor israeliene in Turcia. In virtutea acestui acord, fortele aeriene israeliene au trimis avioane in Romania in 2007 si intentioneaza sa desfasoare din nou avioane aici spre sfarsitul anului in curs, potrivit publicatiei The Jerusalem Post, citata de NewsIn.

Fortele aeriene israeliene au fost excluse din nou dintr-un exercitiu militar multinational care are loc anual in Turcia si care a inceput luni, urmand sa continue timp de o saptamana. La manevrele din cadrul exercitiului intitulat Anatolian Eagle participau forte aeriene din SUA, Italia, Spania, Emiratele Arabe Unite si Turcia. NATO a trimis un avion cu sistem de avertizare si control.

Israelul a fost exclus si de la precedenta editie a exercitiului Anatolian Eagle in octombrie anul trecut, cu cateva zile inainte de data la care era programat sa inceapa. Drept urmare, nici fortele aeriene americane nu au mai participat la exercitiu.

In aceste conditii, oficialii din domeniul apararii nu au fost surprinsi ca Israelul nu a mai fost invitat sa participe la exercitii, mai ales dupa moartea celor noua pasageri aflati la bordul vasului Mavi Marmara, care naviga sub pavilion turc si care, impreuna cu alte sase ambarcatiuni, a incercat sa sparga blocada pe mare impusa de Israel Fasiei Gaza.

  • Relatiile bilaterale intre Israel si Turcia, distruse

In alti ani, Israelul era un invitat obisnuit al exercitiilor militare din Turcia, dar de cand relatiile bilaterale s-au deteriorat semnificativ, adica de la inceputul anului 2009, dupa ofensiva israeliana din Gaza, fortele aeriene israeliene nu au mai fost invitate la aceste manevre militare.
Citeste si:
Război Israel - Palestina: SUA forțează soluția celor două...
Război Israel - Palestina:...

Pana la ofensiva israeliana din Gaza, avioanele israeliene zburau frecvent in spatiul aerian turc si participau la cateva exercitii anuale cu Turcia. Ankara a decis insa sa nu mai permita desfasurarea avioanelor israeliene de lupta in spatiul sau aerian.

Un alt exercitiu - Reliant Mermaid, programat pentru aceasta vara – va fi, foarte probabil, anulat, desi Israelul inca nu a fost notificat oficial de Turcia in legatura cu aceasta, mai scrie Jerusalem Post. Reliant Mermaid este un exercitiu anual implicand operatiuni de cautare si salvare pe care Israelul, Turcia si Statele Unite il desfasoara in Marea Mediterana.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.