Presedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad se va intalni marti la Istanbul cu mai multi lideri din tari asiatice, cu prilejul unui summit consacrat securitatii si increderii reciproce in regiune.

Premierul rus Vladimir Putin, presedintele afgan Hamid Karzai, liderul palestinian Mahmoud Abbas si presedintele Azerbaidajanului, Ilham Aliev se afla, de asemenea, printre participantii la Conferinta pentru Interactiune si masuri de construire a increderii in Asia (CICA), care va avea loc marti si miercuri la Istanbul, relateaza NewsIn.

Israelul, tara membra a organizatiei, nu si-a confirmat deocamdata participarea la conferinta de la Istanbul, iar oficiali turci considera ca Ierusalimul va boicota cel mai probabil reuniunea.

Relatiile dintre Turcia si Israel au atins cel mai scazut nivel, in urma operatiunii de luni a comandourilor israeliene impotriva convoiului umanitar care se indrepta spre Fasia Gaza, in cursul careia noua cetateni turci au fost ucisi. De altel, reprezentanti ai Ministerului turc de Externe au declarat ca Turcia intentioneaza sa condamne la conferinta de la Istanbul raidul israelian asupra flotilei internationale.

Reuniunea, care va fi condusa de presedintele turc Abdullah Gull, va fi consacrata dezarmarii nucleare, folosirii in scopuri pasnice a energiei nucleare si mijloacelor vizand cresterea increderii in Asia. Unal Cevikoz, secretar de stat adjunct pentru afaceri politici din Ministerul turc de Externe, a declarat ca pe agenda reuniunii se va afla si criza din Fasia Gaza, situatia din Orientul Mijlociu si din Peninsula coreeana.

Presedintele ucrainean Viktor Ianukovici, liderul kirghiz interimar Roza Otunbaeva, presedintele pakistanez Asif Ali Zardari, presedintele macedonean Gjorge Ivanov si Inaltul Reprezentant al UE pentru Politica Externa, Catherine Ashton, sunt asteptati la summitul de la Istanbul.

In cursul summitului, Turcia va prelua presedintia CICA pentru perioada 2010-2012 si va invita Irakul si Vietnamul sa se alature organizatiei. Reuniunea de la Istanbul intervine in conditiile in care Turcia, tara membra NATO si UE, se impune drept un lider regional, promovand politica "zero probleme" cu tarile vecine.

Citeste si:
Seful diplomatiei iraniene condamna "masacrul evreilor de catre...
Seful diplomatiei iraniene...

De altfel, Turcia si-a consolidat in ultima vreme legaturile cu Iranul, Siria si in general cu tarile arabe, in timp ce relatiile cu Israelul, odinoara aliat strategic, s-au racit considerabil in urma incidentului din Fasia Gaza.

Pe fondul evolutiilor diplomatice recente, mai multi analisti au apreciat ca Ankara se indeparteaza de Occident. Guvernul islamo-conservator turc a dat insa asigurari ca nu le intoarce spatele aliatilor occidentali, dar a subliniat ca nu-si poate ignora vecinii de la est.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.