Activitatea europarlamentarilor romani in actuala legislatura este nesatisfacatoare, arata un raport al Institutului Qvorum, care prezinta si activitatea europarlamentarilor romani in in perioada iulie 2009 aprilie 2010.

Institutul European pentru Democratie Participativa – Qvorum a lansat marti studiul Europarlamentarii la raport: cum ne reprezinta in Europa? ce contine analize privind activitatea delegatiei Romaniei in legislativul european.

Studiul, care imbina analiza calitativa si cantitativa a activitatilor (rapoarte, voturi, declaratii etc.) cu cercetare de teren la Bruxelles, este structurat in doua parti: compararea delegatiei Romaniei in raport cu delegatiile celorlalte state membre ale UE si analiza individuala a activitatii fiecaruia dintre eurodeputatii romani.

  • Concluziile raportului:

Principala concluzie a studiului este ca delegatia Romaniei nu a reusit inca sa isi fructifice al 7-lea potential de influenta pe care il detine in PE, potential calculat prin prisma numarului de deputati si al functiilor detinute.

De asemenea, membrii delegatiei Romaniei sunt fruntasi la activitati pentru care nu au nevoie neaparat de sprijinul politic al colegilor de grup politic european sau de parlament, precum luari de cuvant (locul 4) sau declaratii scrise (locul 5).

In cazul activitatilor concrete, unde sprijinul politic este o conditie esentiala, precum in cazul alocarii rapoartelor si avizelor, Romania se afla doar la jumatatea clasamentului (locurile 15 si respectiv 13). Astfel, doar cativa dintre deputatii romani s-au descurcat bine si la aceste din urma capitole.

  • Cel mai scazut grad de prezenta

Romania are cel mai scazut grad de prezenta in cadrul PE, dintre toate cele 27 de state membre, mai arata raportul Qvorum. Eurodeputatii romani au pus acest fapt pe seama participarii multora dintre ei la campania electorala pentru alegerile prezidentiale din toamna-iarna lui 2009. In opinia noastra, explicatia este pe jumatate valida, deoarece alte state membre care au avut alegeri in aceasta perioada inregistreaza, de asemenea, rate de prezenta scazute (Grecia, Marea Britanie, Ungaria), in timp ce media de prezenta a Romaniei a inceput sa creasca in ultimele doua luni.
Citeste si:
Becali sustine ca Steaua este campioana la egalitate cu FC Viitorul
Becali sustine ca Steaua este...

“Un factor al cresterii prezentei si activitatilor eurodeputatilor romani in ultimele doua luni pare a fi constituit de mediatizarea creascanda in tara a comportamentului lor la Bruxelles si Strasbourg. Astfel, de la aparitia primelor articole in mass media romaneasca cu privire la comportamentul eurodeputatilor romani, prezenta acestora a crescut de la 82% la 86%. Cu toate acestea, pentru a scapa de ultimul loc in clasamentul prezentei, acest comportament trebuie mentinut pe termen lung,” a declarat Doru Frantescu, Directorul IEDP-Qvorum.

Europarlamentarii romani, asemenea colegilor lor din toate statele membre, voteaza pe linia grupului politic din care fac parte (popular, socialist sau liberal), si nu se grupeaza in functie de nationalitate.

  • Cum se prezinta eurodeputatii romani?

Eurodeputatii cu cea mai buna activitate pana in acest moment sunt :
Citeste si:
USR anunță că a votat în favoarea aderării la Schengen. Botoș: „Ne...
USR anunță că a votat în...

  1. Marian Jean Marinescu (PDL)
  2. Adina Valean (PNL)
  3. Renate Weber (PNL)
  4. Daciana Sarbu (PSD)
  5. Adriana Ticau (PSD)
  6. Cristian Preda (PDL)

La polul opus, eurodeputatii cu cea mai slaba activitate sunt:

  1. George Becali (PRM)
  2. Corneliu Vadim Tudor (PRM)
  3. Claudiu Tanasescu (PRM)
  4. Rovana Plumb (PSD)
  5. Lazlo Tokes (UDMR)
  6. Ioan Enciu (PSD)

De asemenea, Elena Basescu se afla pe locul 28, cu o activitate foarte redusa si modesta in Parlamentul European, in timp ce Adrian Severin (PSD) ocupa pozitia a zecea si Theodor Stolojan (PDL), pozitia a nouasprezecea.

Toate detaliile despre activitatea europarlamentarilor romani le gasiti aici!


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.