Presedintele conservator al Portugaliei, Anibal Cavaco Silva, a ratificat legea privitoare la casatoriile intre persoane de acelasi sex, in pofida convingerilor sale pe acest subiect.

Portugalia a devenit a sasea tara din Europa care permite casatoriile gay, la mai putin de o saptamana dupa o vizita a Papei, care a vorbit impotriva acestei legi, relateaza euronews, potrivit NewsIn.

Desi a ratificat documentul, presedintele portughez a tinut sa precizeze ca nu este de acord cu legalizarea casatoriilor gay. Si-a lasat insa deoparte convingerile personale: "Sunt de parere ca nu trebuie sa prelungesc inutil dezbaterile pe aceasta tema, care nu ar face decat sa dezbine si mai mult portughezii si sa le distraga atentia politicienilor de la problemele cu adevarat importante".

90% dintre portughezi sunt catolici, insa numai o cincime dintre ei sunt practicanti. Cu toate astea, legea a intampinat o opozitie puternica din partea unor grupuri religioase si a unor legiuitori conservatori.

In Europa, casatoriile gay mai sunt legale in Belgia, Olanda, Spania, Suedia si Norvegia.

"Traim un moment emotionant", a spus parlamentarul socialist Vitalinos Canas. "Este un pas urias pentru civilizatie, facut de tara noastra", a subliniat el.

Legea a fost aprobata in februarie de guvernul socialist minoritar dupa o dezbatere aprinsa in aceasta tara majoritar catolica. Presedintele a spus cu are rost ca dezbaterea sa fie prelungita, in conditiile in care energia trebuie sa se concentreze pe criza economica.

Ratificarea legii a venit la doar cateva zile dupa vizita Papei in Portugalia. In cursul vizitei, el a spus ca aceste casatorii gay sunt printre amenintarile cu care se confrunta lumea.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.