Finlanda ar putea interzice cersetoria, in conditiile in care autoritatile au descoperit ca cersetorii romani care ajung in tara sunt deseori victime ale traficului de fiinte umane.

Ministrul finlandez de interne, Anne Holmlund considera ca este nevoie de evaluare rapida a schimbarii legii, astfel incat autoritatile sa poata interveni mai eficient in aceasta problema care capata amploare.

Cersetoria a devenit mai agresiva si are legaturi mai stranse cu infractionalitatea, scrie cotidianul. De exemplu, Biroul National de Investigatii a decoperit dovezi ale traficului international de fiinte umane in randul cersetorilor romani care ajung in Finlanda. Ancheta in acest dosar este in descfasurare si ar putea duce la urmariri in justitie in Romania, potrivit Ministerului de Interne de la Helsinki.

"Cersetoria nu este interzisa in baza actualei legi finlandeze. Dar regulile ne permit sa intervenim daca reprezinta o tulburare a ordinii. Cersetoria poate fi asociata cu exploatarea copiilor sau aspecte ale traficului de fiinte umane, de exemplu, atunci cand oamenii sunt obligati. In aceste cazuri avem probleme mai grave", a explicat ministrul finlandez.

Numerosi parlamentari sunt in favoarea acestei interdictii, iar Helsinki se numara printre orasele unde autoritatile se tem ca situatia ar putea scapa de sub control.

Un reprezentant al Coalitiei Nationale, Juha Hakola, a propus la legea sa fie schimbata pentru a amenda persoanele care cersesc in unele locuri. Alesii care pledeaza pentru o modificare a legislatiei spera ca astfel cersetorii care vin din strainatate vor intelege ca nu merita sa emigreze in Finlanda.

Cersetoria este mai vizibila pe strazile din orasele mari. Numai in Helsinki unii estimeaza ca exista circa 200 de cersetori romani, iar numarul lor ar urma sa creasca in cursul verii.

O interzicere a cersetoriei a mai fost luata in calcul in urma cu cativa ani, dar propunerea a fost respinsa, dupa ce un grup de lucru a apreciat ca aceasta nu ar impiedica cetateni ai tarilor sarace din UE sa vina in Finlanda.

Citeste si:
Finlanda a început să ridice un gard la graniță cu Rusia
Finlanda a început să ridice...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.