Fostul premier ucrainean Iulia Timosenko, actualul lider al celui mai mare grup de opozitie din Parlamentul de la Kiev, a fost convocata la Procuratura miercuri, fiind suspectata ca ar fi incercat sa corupa judecatori ai Curtii Supreme.

Aceasta masura intervine a doua zi dupa ce Timosenko si alti lideri ai opozitiei au infiintat Comisia pentru Apararea Ucrainei, care va coordona protestele din tara fata de politicile presedintelui Viktor Ianukovici, relateaza Ukrainian Journal, citat de NewsIn.

Procurorul de stat ucrainean a lansat in urma cu doua saptamani o ancheta judiciara privind posibila utilizare frauduloasa a circa 290 de milioane de dolari, proveniti din vanzarea drepturilor de emisie de dioxid de carbon, de catre guvernul Iulia Timosenko.

Procuratura a anuntat intr-un comunicat ca 2,3 miliarde de hrivne (290 de milioane de dolari), primiti anul trecut din vanzarea emisiilor de dioxid de carbon, in baza acordului de la Kyodo, au fost folositi frauduloas de fostul guvern si de Ministerul de Finante.

"In consecinta, a fost lansata o ancheta judiciara pentru incalcarea legii bugetului si abuz in functie", se arata in comunicatul Parchetului, care nu mentioneaza numele lui Timosenko.

Actiunea a provocat "consecinte grave pentru interesele statului ucrainean", se adauga in text. [Scandal la Kiev: Ucraina, “pagubita” de Timosenko]

In cursul unei reuniuni a Cabinetului, premierul Mikola Azarov a acuzat guvernul Timosenko de folosirea frauduloasa a fondurilor bugetare, inclusiv pentru disparitia a 378 de milioane de dolari primiti in urma vanzarii drepturilor de emisie catre Japonia.

El a sugerat ca banii au fost folositi pentru finantarea campaniei electorale a lui Timosenko, o acuzatie pe care ea a negat-o.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.