David Cameron, noul premier al Marii Britanii, este cel mai tanar sef al Guvernului de la Londra din ultimii 200 de ani si vorbeste limba modernitatii si a schimbarii, dar in multe sensuri, el este reprezentantul unei generatii vechi de lideri conservatori.

Nu numai ca a fost educat la cea mai prestigioasa scoala privata din Marea Britanie, Eton, fiind primul absolvent al acestui colegiu care conduce Guvernul britanic de la inceputul anilor '60, dar arborele sau genealogic merge pana la William al IV-lea, ceea ce il face o ruda indepartata a reginei, comenteaza BBC, potrivit NewsIn.

Cameron nu a facut niciodata un secret din faptul ca provine dintr-o familie privilegiata, dar a incercat sa cultive o imagine proaspata si moderna. [Moment istoric: Guvern de coalitie in Marea Britanie]

La 43 de ani, este cel mai tanar premier dupa Robert Banks Johnson, al doilea duce de Liverpool, care a devenit premier in 1812. El este cu sase luni mai tanar decat era Tony Blair cand a castigat pentru prima data alegerile legislative, in 1997.

La fel ca Blair, el are o familie tanara si o abordare informata, moderna fata de politica. Daca Blair s-a mutat la Downing Street, numarul 10, resedinta premierilor brianici, cu o cutie de chitara in mana, Cameron are casca sa de biciclist.

Dar, desi s-a deschis in fata camerelor de luat vederi ca putini alti lideri politici britanici, Cameron este, intr-o oarecare masura, o cantitate necunoscuta. Prietenii vorbesc despre o persoana inteligenta, constienta de minusurile sale, devotata familiei si careia ii place sa organizeze petreceri in weekend la locuinta sa din Oxfordshire.

Insa unii dintre cei care au avut de-a face cu el in timpul ascensiunii la putere si in cariera sa scurta in afaceri, isi amintesc de un Cameron "alunecos", "extrem de ambitios" si oarecum retinut.

Al treilea din patru frati, David William Duncan Cameron s-a nascut in 9 octombrie 1966, la Londra. El a petrecut primii trei ani din viata la Kensington si Chelsea, inainte ca familia sa sa se mute in apropiere de Newbury, in Berkshire.

La sapte ani, tanarul Cameron a fost trimis la Heatherdown, o scoala pregatitoare exclusivista, printre ai carei elevi s-au numarat printii Edward si Andrew. Apoi, urmand traditia familiei, a fost acceptat la Eton. Colegii sai nu isi amintesc de Cameron ca remarcandu-se pentru notele sale deosebite sau pentru interesul in politica, in afara de punctele de vedere in general conservatoare impartasite de majoritatea elevilor de la acea scoala.

Citeste si:
David Cameron s-ar putea intoarce pe scena internationala
David Cameron s-ar putea...

Aparent, cea mai importanta mentionare a sa in revista scolii a fost cand si-a sucit glezna, in timp ce dansa, in cursul unei excursii la Roma.
Dupa ce a absolvit Eton si inainte de a se inscrie la Oxford, unde a studiat filosofia, politica si economia, el a lucrat la biroul parlamentarului coservator Tim Rathbone, dupa care a petrecut trei luni in Hong Kong si s-a intors in tara cu trenul, traversand Uniunea Sovietica si Europa de Est.

Insa, in mod clar, nu a permis activitatilor sale din timpul liber sa ii afecteze studiile. Unul dintre profesorii sai l-a descris drept unul dintre cei mai capabili elevi, cu opinii politice "moderate si conservatoare".

Dupa ce a absolvit Oxford, a incercat pentru scurt timp o cariera in jurnalism si domeniul bancar, dupa care s-a angajat la Departamentul de cercetari politice al Partidului Conservator.

Citeste si:
Angajații de la aeroporturile din Marea Britanie au intrat în grevă
Angajații de la aeroporturile...

Unele voci spun ca Biroul central al Partidului Conservator ar fi primit un telefon in dimineata in care Cameron ar fi urmat sa aiba interviul, in iunie 1988, de la un barbat necunoscut de la Buckingham Palace. "Inteleg ca urmeaza sa il vedeti pe David Cameron", ar fi spus el. "Am incercat tot ce am putut sa il conving sa nu isi piarda timpul cu politica, dar nu am reuist. Va sun pentru a va spune ca veti intalni un tanar cu adevarat remarcabil", a adaugat barbatul.

Cameron spune ca nu stie cine a dat acel telefon, dar criticii sai folosesc uneori acest exemplu pentru a evoca ascensiunea sa privilegiata.

Ca cercetator, Cameron a fost considerat muncitor si inteligent. Impreuna cu viitorul secretar pentru afaceri interne in cabinetul din umbra, David Davis, cu George Osborne, ministru de finante in noul guvern, cu Steve Hilton, in prezent unul dintre cei mai apropiati consilieri ai liderului conservator, si cu Andrew Lansley, noul ministrul al sanatatii, ar fi conceput strategia de atacare a planurilor fiscale laburiste, care a dus la victoria neasteptata a lui John Major la alegerile din 1992.

Citeste si:
A curs sânge din bagajul unui român pe aeroportul din Liverpool
A curs sânge din bagajul unui...

La inceputul anilor '90, Cameron a decis ca vrea sa fie parlamentar, dar si-a dat seama ca este vital si sa castige experienta in afara politicii. Asa ca, dupa ce a fost pentru scurt timp consilier al secretarului de interne Michael Howard, el s-a angajat in relatii publice la televiziunea ITV, unde a lucrat timp de sapte ani.

In 1997, Cameron a candidat la alegerile generale in circumscriptia Stafford, dar nu a castigat. Patru ani mai tarziu, in 2001, a castigat circumscriptia Witnes din Oxfordshire, un fief conservator.

Atunci cand a intrat in Parlament, in 2001, Cameron s-a ridicat rapid, facand parte dintr-o Comisie pentru afaceri interne. Dupa aceea a fost insarcinat cu coordonarea politicii si a deveni secretar pentru educatie in cabinetul din umbra. El a avut un rol cheie si in redactarea programului electoral al conservatorilor din 2005.

Citeste si:
Mare parte din britanici regretă că au ieșit din UE. Decizia a fost...
Mare parte din britanici...

La inceputul mandatul sau la conducerea conservatorilor, Cameron era optimist si pleda pe impartirea bogatiei provenite din cresterea economica. Presa, dornica de o noua poveste, dupa ani de esecuri conservatoare si in conditiile in care guvernul laburist devenea din ce in ce mai nepopular, i-a oferit acoperirea pe care si-a dorea, ajutandu-l sa "curete" numele Partidului Conservator si sa readuca formatiunea in centrul scenei politice, unde se castiga sau se pierd alegerile britanice.

El a ordonat partidului sau sa renunte la obsesiile privind UE si a recrutat mai multe femei si reprezentanti ai minoritatile etnice. De asemenea, el s-a folosit de scandalul deconturilor publice care a marcat anul trecut Parlamentului pentru a-si construi imaginea de reformator radical care este decis sa curete politica.

El a fost recompensat prin avansuri mari in sondaje, dar criza financiara l-a obligat sa renunte la o retorica optimista in favoarea unei mai sobre, chiar sumbre. El a avertizat electoratul ca vor veni vremuri dificile si ca vor trebui reduse cheltuielile.

Cameron este casatorit si are doi copii, Nancy si Arthur. Sotia sa va mai naste unul in septembrie, iar primul fiu al cuplului, Ivan, a murit in februarie 2009.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.