Rusia pregateste o noua doctrina de politica externa, pentru a-si imbunatati relatiile cu Occidentul si pentru a atrage investitori straini, pe fondul crizei economice.

Pachetul de masuri elaborat de Ministerul rus de Externe si aprobat de de presedintele Dmitri Medvedev prevede o modernizare urgenta a tarii, tinand cont de interesele sale economice, relateaza NewsIn.

Documentul, intitulat "Programul pentru folosirea eficienta si sistematica a factorilor de politica externa pentru dezvoltarea pe termen lung a Federatiei Ruse", prevede consolidarea relatiilor cu Uniunea Europeana si Statele Unite, descrise drept partenerii preferabili.

"Criza a demonstrat ca Rusia nu se poate dezvolta singura - trebuie sa se sprijine pe cineva", a apreciat o sursa din MAE rus, citata de Newsweek.

Principalul motiv pentru aceasta schimbare neasteptata in politica externa rusa, in special in ceea ce priveste Occidentul, il reprezinta nevoia de investitii pentru modernizarea economiei si infrastructurii.

Astfel, in Asia Centrala, companiile ruse ar urma sa incerce sa cumpere societati din fostele complexe militaro-industriale sovietice. In Orientul Mijlociu, ar urma sa investeasca in infrastructura si sa popularizeze sistemul de navigatie prin satelit GLONASS, in timp ce in Angola, Senegal, Nigeria si Africa de Sud, firmele ruse se vor implica in domeniul energiei nucleare.

Moscova intentioneaza si sa creeze o zona de liber schimb intre tarile din Uniunea Vamala si Siria.

Chiar si relatiile dintre Rusia si statele considerate rebele pe scena internationala, bazate in prezent mai degraba pe ideologie, ar trebuie supuse criteriile economice, potrivit documentului.

In ceea ce priveste tarile izolate economic, precum Siria, Iran, Cuba, Uzbekistan, Armenia si Serbia, Moscova vrea ca societatile sale sa fie tratate preferential.

Citeste si:
Klaus Iohannis efectuează o vizită de lucru în Grecia. Subiectele...
Klaus Iohannis efectuează o...

In preambulul documentului, seful diplomatiei ruse, Serghei Lavrov, a cerut implementarea unor "aliante de modernizare" cu Statele Unite si UE, cautarea unor mijloace pentru a folosi "potentialul tehnologic american" si pentru a pune "capat restrictiilor aflate inca in vigoare in Statele Unite privind transferurile de tehnologice in Rusia".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.