Rusii au sarbatorit duminica 65 de ani de la infrangerea Germaniei naziste, un eveniment privit in aceasta tara drept victoria clara a binelui asupra raului.

Dmitri Medvedev a criticat mosternirea lui Stalin. "Stalin a comis crime mari impotriva poporului sau", a declarat liderul de la Kremlin. "In pofida a cat de mult a muncit si a succeselor obtinute in timpul conducerii sale, ceea ce a facut poporului sau nu poate fi iertat", a spus el.

Medvedev nu a fost singurul care s-a pronuntat asupra acestui subiect. Planurile pentru marcarea acestui eveniment prin postere cu imaginea lui Stalin au redeschis deja dosarul sensibil. Nu multi din Rusia pun sub semnul intrebarii atrocitatile lui Stalin. Milioane de persoane au murit in inchisori, colectivizari fortate, epurari si deportari etnice. Insa comunistii in varsta, veteranii si unii politicieni considera ca Stalin a jucat un rol decisiv in ceea ce Rusia numeste Marele Razboi Patriotic.

"Infrangerea fascismului a fost apogeul faptelor sale", a declarat liderul Partidului Comunist rus, Ghennadi Ziuganov. "Amintirea lui Stalin va ramane secole la rand", a adaugat el.

"Lectiile celui de al Doilea Razboi Mondial ne cer sa ne unim. Pacea ramane in continuare fragila, iar datoria noastra este sa ne amintim intotdeauna ca razboaiele nu se declara intr-o ora. Raul prinde forta daca dam inapoi in fata lui, daca ne prefacem ca nu il remarcam", a precizat Dmitri Medvedev.

"Trebuie sa ne unim pentru a face fata amenintarilor contemporane. Nu este posibil sa rezolvam problemele securitatii globale decat pe baza relatiilor de buna vecinatate, pentru a face sa triumfe in intreaga lume idealurile de justitie si pace, precum si pentru a asigura libertatea si fericirea viitoarelor generatii", a subliniat Medvedev.

La parada militara din Piata Rosie au participat peste 10.000 de militari, 150 de vehicule militare si 127 de avioane si elicoptere.
Defilarea, care a fost acompaniata de peste 50 de orchestre militare ruse si straine, cu 1.200 de muzicieni, a fost impartita in trei parti - un mars, prezentarea echipamentelor terestre si a aviatiei.

Citeste si:
Licorile rafinate care dau savoare meselor de sărbătoare! Ce nu ai...
Licorile rafinate care dau...

Trupe americane, britanice, poloneze si franceze au marsaluit alaturi de unitati ruse. Parade organizate cu ocazia Zilei Victoriei au loc anul acesta in 36 de orase din Rusia. Primul eveniment de acest fel, pentru a marca infrangerea nazistilor, a avut loc in Piata Rosie in 24 iunie 1945, la ordinul lui Iosif Stalin.

5.000 de politisti asigura ordinea publica in timpul ceremoniilor organizate duminica la Kiev, cu ocazia implinirii a 65 de ani de la victoria asupra trupelor fasciste, a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului ucrainean de Interne, citat de Kyiv Post.

Pe tot teritoriul tarii, intre 25.000 si 30.000 de politisti asigura ordinea publica.

620 de evenimente sunt organizate in perioada 8-10 mai, in Ucraina, la care ar urma sa participe 270.000 de persoane.

15 milioane de dolari pentru soare

Autoritatile ruse au alocat 45 de milioane de ruble (circa 15 milioane de dolari) pentru a se asigura ca vremea va fi frumoasa duminica, in timpul ceremoniilor organizate pentru a marca victoria asupra trupelor fasciste, relateaza Xinhua.

Citeste si:
Controversat si impunator! Fata NECUNOSCUTA a lui Vladimir Putin
Controversat si impunator!...

10 avioane, printre care AN-12, AN-26 si Il-18, vor dispersa norii de pe cer, pentru a asigura ca ziua va fi insorita.

In total, 25 de tone de particule de carbon si 1.200 de nitrogen lichid vor fi folositi, potrivit estimarilor.

Moscova are trei operatiuni de dispersare a norilor programate anul acesta - de Ziua Victoriei (9 mai), de Ziua Independentei Rusiei (12 iunie), si de Ziua Moscovei (5 septembrie).

Sarbatoarea Rusiei, “umbrita” de criza europeana

Presedintele francez Nicolas Sarkozy si premierul italian Silvio Berlusconi si-au anulat vizita pe care urmau sa o faca duminica la Moscova.
Cei doi lideri si-au anulat vizita pentru a putea continua discutiile cu liderii europeni privind criza elena.

"Sarkozy va avea duminica discutii cu diferiti interlocutori, in legatura cu criza pe care o traverseaza Zona euro", a declarat un purtator de cuvant al Presedintiei franceze.

Citeste si:
Evgheni Prigojin a murit, după ce avionul în care se afla s-a...
Evgheni Prigojin a murit,...

Sefii de stat si guvern din Zona euro au ajuns la un acord in noaptea de vineri spre sambata asupra principiului unui mecanism permanent de gestionare a crizei. Ministrii de finante din cele 16 state membre se vor reuni duminica pentru a finaliza acordul.

Incidente

O masina capcana a explodat in apropiere de o baza militara din regiunea Daghestan, din sudul Rusiei, provocand moartea unei persoane, a anuntat un oficial militar citat de Kyiv Post.

Explozia s-a produs la circa 100 de metri de baza militara din orasul Kaspisk, din regiunea majoritar musulmana Daghestan, un purtator de cuvant al granicerilor.

"Potrivit informatiilor disponibile, nimeni nu a murit cu exceptia soferului", a spus el, adaugand ca politia ancheteaza informatiilor potrivit carora bomba a fost detonat de un kamikaze. Deflagratia a distrus in totalitate masina, o LADA alba, a spus un martor de la fata locului.

Citeste si:
Războiul s-a mutat în Rusia. Ce este obligată să facă armata lui...
Războiul s-a mutat în Rusia....

Parada veteranilor celui de al Doilea Razboi Mondial organizata la Lvov (vestul Ucrainei) a fost tulburata de un incident provocat de ultranationalisti, a anuntat duminica agentia UNIAN, citata de RIA Novosti.

O coloana de mai multe sute de fosti combatanti a defilat duminica dimineata pe strazile din Lvov, pentru a comemora implinirea a 65 de ani de la victoria asupra trupelor naziste in cel de al Doilea Razboi Mondial.

Cand veteranii treceau pe langa monumentul dedicat printului Daniil Galitki, 100 de membri ai partidului ultranationalist Svoboda au inceput sa scandeze "Moarte rusilor" si sa calce in picioare drapele rosii cu stema URSS-ului.

Un tanar a incercat sa ii impiedice, adunand steagurile, dar a fost agresat de 10 manifestanti.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.