Infrangerea trupelor naziste in cel de al Doilea Razboi Mondial a fost posibila datorita poporului sovietic, nu datorita dictatorului Iosif Stalin, ale carui crime impotriva natiunii nu pot fi justificate, a declarat presedintele rus Dmitri Medvedev, intr-un interviu citat de RIA Novosti.

Rusia sarbatoreste duminica 65 de ani de la victoria asupra Germaniei naziste, iar punctul de vedere oficial privind rolul lui Stalin era controversat. Moscova isi descrie eforturile militare din 1941-1945 dreot Marele Razboi Patriotic, informeaza NewsIn.

Medvedev a declarat pentru cotidianul Izvestia ca pozitia oficiala a statului este ca dictatorul a comis crime in masa impotriva poporului, dar fiecare om in parte are dreptul la propria sa opinie. "Sunt lucruri evidente - Marele Razboi Patriotic a fost castigat de poporul nostru, nici Stalin, nici macar generalii nu au facut nimic atat de important ca el (poporul - n.red.). Da, rolul lor a fost, bineinteles, foarte important, dar in acelasi timp, oamenii au castigat razboiul cu pretul unor mari eforturi si al multor vieti", a spus el in interviu.

"Unii cred ca rolul comandantului suprem a fost extraordinar, altii cred ca nu. Intrebarea nu este aceasta, ci cum apreciem figura lui Stalin in general. Daca discutam despre evaluarea oficiala a lui Stalin, realizata de guvern in ultimii ani, de la aparitia noului stat rus, este o evaluare clara - Stalin a comis crime in masa impotriva poporului. Si in pofida faptului ca a lucrat din greu, in pofida faptului ca, in timpul conducerii sale, tara a avut succese, ceea ce a facut poporului sau nu poate fi iertat", a spus presedintele.

Medvedev a subliniat ca oamenii care il admira sau il urasc pe Stalin au dreptul la propriul lor punct de vedere. "Iar faptul ca multi veterani, oameni din generatia de invingatori, au o parere buna despre Stalin - nu este surprinzator. Cred ca au acest drept. Oricine are dreptul la propria sa evaluare", a spus Medvedev.

Presedintele a respins categoric afirmatiile potrivit carora stalinismul ar lua din nou amploare in Rusia. "Daca vorbim de respectul fata de Stalin si alti lideri, atunci in cei 90 de ani (de comunism - n.red.) au fost multi admiratori ai acestui om, dar nimeni nu a vorbit despre renasterea stalinismului", a spus Medvedev, notand ca unele figuri istorice pot fi idolatrizate, in special de cei tineri.

Presedintele rus a afirmat si ca majoritatea arhivelor militare secrete ruse din cel de al Doilea Razboi Mondial trebuie facute publice. "In cele din urma, cred ca trebuie sa creem un sistem de arhive militare care ii vor permite oricarui cetatean rus si oricarui cetatean strain interesat sa aiba, practic, acces liber la orice document neclasificat", a explicat el, precizand ca deschiderea arhivelor este o modalitate importanta pentru a impiedica falsificarea istoriei.

Citeste si:
Controversat si impunator! Fata NECUNOSCUTA a lui Vladimir Putin
Controversat si impunator!...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.