Primarul New Yorkului, Michael Bloomberg si seful politiei din New York, Ray Kelly, au pledat in Congres ca suspectii de terorism sa nu mai aiba dreptul sa cumpere arme sau explozibili, relateaza Washington Post.

Cererea oficialilor a intervenit dupa ce s-a aflat ca suspectul pentru tentativa de atentat din Times Square a cumparat o arma din Connecticut, pe care a avut-o asupra sa cand a mers la aeroportul JFK, relateaza NewsIn citand Wasgington Post.

"In conditiile in care amenintarea terorismului este inca foarte reala, dupa cum noi, cei din New York stim prea bine, cred ca este imperativ ca Congresul sa inchida acest gol privind terorismul din legile noastre pentru posesia de arme si sa il inchida rapid", a spus Bloomberg in fata unei comisii a Senatului.

"A nu face acest lucru supune tara unui risc si mai mare
", a avertizat si Kelly.

Peter King, membru al Camerei Reprezentantilor, a subliniat ca, daca un terorist foloseste arme pe care le cumpara legal, "va fi sange" pe mainile alesilor.

Audierea in Comisia pentru securitate interna, condusa de Joe Lieberman, a oferit o sansa rara pentru sustinatorii controlului armelor sa lanseze o ofensiva in dezbaterea lansata in urma cu mai multi ani.

In varsta de 30 de ani, Faisal Shahzad, cetatean american de origine pakistaneza, a fost retinut luni noapte pe aeroportul JFK din New York in timp ce se pregatea sa paraseasca tara la bordul unui avion cu destinatia Dubai. Vroia, de fapt, sa ajunga in Pakistan. [Suspect in atentatul esuat de la New York, arestat]

Cinci capete de acuzare au fost retinute impotriva lui, potrivit documentelor judidicare depuse marti la US District Court din New York. Suspectul urma sa compara marti in fata unei curti federale din Manhattan, dar, potrivit CNN, acest lucru nu se va intampla nici marti, nici miercuri, pentru ca interogatoriul continua, iar suspectul este cooperant.

Procurorul general al SUA, Eric Holder, a anuntat marti ca Shahzad a recunoscut implicarea in ceea ce autoritatile considera ca a fost "un complot terorist" care ar fi provocat "moarte si distrugere in inima New York-ului". Un autovehicul de tip Nissan Pathfinder, transformat in masina-capcana, a fost lasat sambata in piata Times Square din centrul New Yorkului, dar bomba nu a functionat.

Citeste si:
VIDEO Atentat într-o biserică din California. O persoană a murit
VIDEO Atentat într-o biserică...

Shahzad este acuzat de tentativa de folosire a unei arme de distrugere in masa, tentativa de a ucide si de a vatama oameni in Statele Unite, folosirea si transportarea unui mecanism distructiv, tentativa de avariere a cladirilor, vehiculelor si altor proprietati.

Suspectul revenise in Statele Unite din Pakistan la 3 feburarie, cand le spusese agentilor de la Imigratie ca si-a vizitat parintii in Pakistan, unde a stat cinci luni.

Un purtator de cuvant al talibanilor pakistanezi a spus miercuri ca gruparea nu are nicio legatura cu Shahzad, dar a avertizat ca militantii ei au fost trimisi in SUA si "rezultatele" vor fi evidente in curand. Sursa a spus ca tanarul nu a fost antrenat de organizatia sa.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.