Presedintele Uniunii Civice Ungare (Fidesz), fostul premier al statului vecin si prieten, Viktor Orban, sustine public "rolul stabilizator" al Ungariei in Europa Centrala si de Est, in opozitie cu Romania, Serbia si Ucraina, informeaza Rompres. Aceasta cu toate ca Ungaria condusa de Orban era considerata principalul stat destabilizator al zonei, conform unor surse occidentale.

Aflat la Washington, la reuniunea liderilor de partide din cadrul Uniunii Internationale a Democratilor, Viktor Orban a subliniat faptul ca Ungaria este un partener de nadejde al SUA, inconjurat de tari uneori nesigure si instabile, cum ar fi Ucraina, Romania si Serbia. Orban a cerut participantilor la reuniunea de la Washington sa nu considere Balcanii drept o problema incheiata, umbrita de situatia din Irak, si a afirmat ca inca mai au loc violente impotriva minoritatilor ungare din regiune, care au nevoie de protectie internationala. Presedintele Fidesz a avut, pe marginea reuniunii IDU, intrevederi cu presedintele organizatiei, premierul australian John Howard, cu premierul croat Ivo Sanader, precum si cu alte personalitati si delegatii.

Nemeth Zsolt: relatiile romano-ungare "in criza"

In acelasi ton exacerbat, presedintele Comisiei de politica externa a Parlamentului Ungariei, Nemeth Zsolt, a declarat la inceputul saptamanii, pe teritoriul Romaniei, in deschiderea cursurilor Universitatii de vara "Balvanyos" de la Baile Tusnad, ca relatiile romano- ungare se afla in criza, agravata si de situatia politica din Romania. Aceasta in ciuda aprecierilor a numeroase foruri specializate, chiar din SUA, privind statutul excelent al minoritatii maghiare din Romania, oferit drept exemplu in intreaga Europa Centrala si de Sud Est.

Nemeth Zsolt este de parere ca in zona se manifesta trei fenomene de criza: criza politicii nationale, a relatiilor romano-ungare si a Uniunii Europene. Oficialul de la Budapesta a acuzat "inflatia de promisiuni care a caracterizat politica romaneasca in ultimii 15 ani" si a spus ca vrea sa vada rezultate concrete in privinta proiectului autostrazii din Transilvania de Nord, care este un element indispensabil al dimensiunii economice a relatiilor dintre Romania si Ungaria.

Presedintele Comisiei de politica externa a Parlamentului Ungariei a pus problema felului in care va fi gestionat acel element al relatiei romano-ungare cu privire la autonomia administrativa.

In cadrul Universitatii de vara de la Baile Tusnad sustin prelegeri mai multi europarlamentari care reprezinta "zone autonome" sau euroregiuni si care vor prezenta modelele de autonomie din tarile respec-tive. Vicepresedintele Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania, Szilagyi Zsolt, a spus ca ัeste nevoie sa se cunoasca formele de autonomie europene pentru a afla ce se poate folosi in Transilvania, ce este bun si mai putin bun".

Lectii de "regionalism maghiar"

A XVI-a editie a Universitatii de Vara si a Taberei Studentesti ''Balvanyos'' a inceput luni, in statiunea Baile Tusnad. Tema centrala din acest an este "Impreuna!? Provocarea si Oportunitatea Europei!'', iar la cursuri sunt invitate aproximativ 200 de persoane din noua tari, marea majoritate a vorbitorilor fiind insa, de fapt, maghiari. Printre invitati s-au numarat pe langa presedintele Comisiei de Politica Externa a Parlamentului Ungariei, Nemeth Zsolt, Kover Laszlo, din partea Fidesz, vicepresedintele Consiliului National Maghiar din Transilvania, Szilagyi Zsolt si Gabriel Andreescu din partea APADOR-CH.

Tema autonomiei a fost prezenta la dezbateri, printre subiecte numarandu-se ''Europa regiunilor si autonomiilor - in anul 2005'', ''Drepturile minoritatilor si autonomiile in UE'' sau ''Posibilitatile si limitele autonomiei in Romania''. In cursul zilei de maine, in ultima zi a Universitatii se va dezbate ''viitorul Ungariei, anul viitor'', invitatul de onoare fiind, ca de obicei, ex-premierul Ungariei, Orban Viktor.

Organizatorii "Universitatii de Vara" sunt Fundatia Pentru Minoritati din Budapesta, Asociatia ErGo, Fundatia Jakabffy Elemer, Uniunea Studentilor Maghiari din Cluj, Asociatia Alternativa din Cluj-Napoca si Fundatia Horia Rusu - Bucuresti.