Lovitura de teatru la Londra. Lideri radicali ai comunitatii musulmane, care se opun politicii premierului Tony Blair, sustin ca britanicii au partea lor de vina in atentatele de la Londra, din 7 iulie, pentru ca au sprijinit programul premierului laburist si l-au votat, in luna mai, pentru un al treilea mandat, scrie presa londoneza.

Unul dintre cei mai ferventi critici ai premierului Blair este seicul Omar Bakri Mohammed, care afirma ca sprijinul acordat de Londra Statelor Unite in Afganistan si Irak a dus la comiterea atacurilor din capitala britanica.

"Adevaratii teroristi sunt politistii", a declarat Anjem Choudary, liderul gruparii islamiste "Al-Mujahiroun", citat de "The Telegraph". Acesta a spus ca reprezentantii comunitatii musulmane din Marea Britanie nu trebuiau sa se duca la intalnirea cu Tony Blair, de la resedinta premierului, "atat timp cat in Irak sunt asasinati musulmani". Choudary a refuzat sa condamne atentatele de la Londra si, mai mult, a estimat ca exista o mare probabilitate ca astfel de acte sa se repete.

Serviciile speciale au anuntat crearea unei divizii speciale pentru monitorizarea activitatii celulelor musulmane din intreaga Mare Britanie, pentru ca autoritatile de la Londra sa afle, "comunitate cu comunitate", unde se intensifica miscarile extremiste, scrie cotidianul "The Guardian".

"Unitatile de Contact Musulmane", care au in componenta ofiteri din fortele speciale ar fi dejucat deja o tentativa a gruparilor extremiste islamice de a recruta tineri pentru Jihad. Primarul Londrei, Ken Livingstone, a sugerat ca interventia Occidentului in Orientul Mijlociu, din ultimele decenii, i-ar fi influentat pe teroristi. "Cred ca adevarata problema este ca noi i-am finantat pe acesti oameni cat timp ei ucideau rusi. Nu am acordat atentie faptului ca in momentul in care inceteaza sa mai ucida rusi s-ar putea sa inceapa sa ne omoare pe noi", a spus Livingstone.

Pe de alta parte, surse din fortele de securitate pakistaneze au anuntat arestarea unui musulman britanic aflat pe lista persoanelor cautate pentru implicarea in organizarea atentatelor de la Londra, relateaza Reuters.

Oficialii de la Islamabad au refuzat sa confirme aceasta informatie. Sursele citate, care si-au pastrat anonimatul, sustin ca Haroon Rashid Aswad a fost retinut la inceputul saptamanii de fortele de securitate, impreuna cu alti 150 de militanti islamisti. "Nu am arestat pe nimeni cu numele Haroon Rashid", a declarat un purtator de cuvant al ministerului pakistanez de Interne. In momentul arestarii, Aswad ar fi avut asupra sa o centura cu explozibil, aproape un milion de rupii (17.000 de dolari) si un pasaport britanic. Numele Aswad Rashid Haroon figureaza in baza de date a serviciilor de informatii americane, ca avand legatura cu organizatia al-Qaeda a lui Osama bin Laden.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.