Moscova isi rezerva dreptul de a se retrage din noul tratat pentru dezarmare nucleara, pe care Rusia si SUA se pregatesc sa-l semneze joi la Praga, daca planurile americane de aparare antiracheta vor schimba excesiv actualul echilibru strategic, a spus marti ministrul rus de externe Serghei Lavrov.
"Rusia va avea dreptul de a renunta la tratatul START, daca o consolidare cantitativa si calitativa a potentialului strategic antiracheta american incepe sa afecteze semnificativ eficienta fortelor nucleare strategice ale Rusiei", a declarat Lavrov, potrivit NewsIn.

Potrivit sefului diplomatiei ruse, "echilibrul intereselor determina echilibrul stabilitatii strategice". El a aratat ca un factor de destabilizare ar putea fi "consolidarea unui arsenal de arme strategice ofensive nenucleare" sau inarmarea in spatiu, scrie ITAR-TASS.

Lavrov a spus ca principiul pe care s-au bazat negocierile pentru noul tratat START a fost acela al "securitatii egale si indivizibile a partilor". Toata lumea va avea de castigat daca exista o previzibilitate, a subliniat ministrul rus de externe, citat de ITAR-TASS.

Noul tratat START dintre Rusia si SUA privind dezarmarea nucleara duce relatiile dintre cele doua foste inamice din Razboiul Rece catre un nou nivel de incredere, a apreciat seful diplomatiei de la Moscova. Tratatul, pe care presedintii rus si american il vor semna joi la Praga, "reflecta un nou nivel de incredere intre Moscova si Washington", a declarat Lavrov. [START: Tratat istoric intre SUA si Rusia]


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.