Site-ul WikiLeaks a difuzat imagini cu un elicopter american Apache care a efectuat un raid in Bagdad in urma cu trei ani, raid in care au fost ucisi doi jurnalisti Reuters, precum si alte persoane, relateaza AFP.

Este prezentata si o discutie intre pilotii elicopterului si controlorii de la sol, in care ei identifica barbatii de pe o strada din Bagdad ca fiind insurgenti si cer permisiunea de a deschide focul. Potrivit site-ului, imaginile au fost obtinute de la "surse militare" si au fost decriptate, arata NewsIn.

Imaginile din iunie 2007, filmate din aer, prezinta mai multi barbati aflati pe o strada din Bagdad, inclusiv doi identificati ulterior ca fiind angajatii Reuters Namir Noor-Eldeen si Saeed Chmagh.

Cel putin doua persoane din imagini par sa poarte arme, dar majoritatea sunt neinarmate. Pilotii de pe Apache par sa fi confundat o camera purtata de unul dintre angajatii Reuters cu un aruncator de grenade. La un moment dar, pilotii le spun controlorilor ca au depistat "5-6 persoane inarmate cu AK-47" si cer permisiunea de a deschide focul.

Piliotii deschid focul, dupa care unul spune ca "acolo sunt mai multe cadavre". "Ia uitati-va la nemernicii astia morti", spune unul, iar celalalt raspunde: "Dragut".

Unul dintre piloti il roaga pe unul dintre raniti sa "ridice o arma" pentru a justifica redeschiderea focului. La putin timp dupa raid, o duba vine sa ridice mortii si ranitii, dar elicopterul trage si asupra ei. Doi copii aflati in duba sunt raniti si evacuati de trupele americane care au sosit ulterior la fata locutlui.

Armata americana nu a contestat autenticitatea imaginilor, dar a spus ca ele "nu ofera informatii noi". "Din 2007 am recunoscut tot ce apare in aceste imagini. Am recunoscut ca raidul a avut loc si ca doi angajati Reuters au fost ucisi. Stim ca au fost raniti doi copii", a spus un oficial.

Editorul-sef al Reuters, David Schlesinger, a spus ca "moartea lui Namir Noor-Eldeen si Saeed Chmagh in urma cu trei ani a fost tragica si simbolica pentru pericolele extreme din zonele de razboi". "Imaginile prezentate astazi constituie o dovada grafica a pericolelor pe care le presupune jurnalismul de razboi si a tragediilor pe care le poate provoca", a adaugat el.

WikiLeaks se descrie drept "o organizatie nonprofit fondata de militanti pentru drepturile omului, jurnalisti de investigatie si publicul general". Imaginile vin dupa ce site-ul a prezentat un raport al Pentagonului care citeaza acest site drept o posibila amenintare de securitate la adresa trupelor americane.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.