Anchetatorii rusi au identificat-o pe una dintre cele doua femei kamikaze care au provocat moartea a 39 de persoane, luni, in metroul din Moscova - este o adolescenta de 17 ani, care ar fi vaduva unui rebel din Caucaz, potrivit editiei de vineri a cotidianului Kommersant.

"Djennet Abdurahmanova, in varsta de 17 ani, vaduva luptatorului rebel Umalat Magomedov, care a fost impuscat in timpul unei operatiuni speciale ce a avut loc la 31 decembrie, a fost recunoscuta ca fiind una dintre femeile care a actionat centura cu explozibil pe care o purta in metroul din Moscova, la 29 martie", scrie Kommersant, care citeaza anchetatori din Daghestan.

Cotidianul publica o fotografie a cuplului in care o tanara purtand val si imbracata in negru, cu fata inca de copil, este tinuta de gat de un tanar, ambii avand cate un pistol. Nu este totusi clar daca cei doi tineri erau casatoriti oficial, Umalat Magomedov nepurtand verigheta in fotografie, relateaza NewsIn, citand AFP.

Djennet Abdourakhmanova - al carei prenume deriva de la cuvantul arab "jannat", insemnand "paradis" - a facut cunostinta cu Umalat Magomedov cand ea nu avea decat 16 ani, intai pe internet, apoi fiind adusa la el aproape cu forta.

Umalat Magomedov, zis si "al-Bara" si considerat de rebeli "emirul Daghestanului", era un aproapiat al liderului rebel Doku Umarov, cel care se autointituleaza "emirul Caucazului" si care a revenidcat cele doua atentate de la Moscova printr-o inregistrare facuta publica miercuri.

Magomedov a fost impuscat la 31 decembrie la Hasaviurt, in vestul Daghestanului, in timpul unui schimb de focuri cu politia, care vroia sa opreasca masina in care se afla rebelul pentru a efectua un control. "Ulterior, FSB (serviciile speciale ruse - n.r.) a apreciat ca aceasta operatiune a fost una dintre cele mai de succes din ultimii ani", pentru ca in vehicul se aflau si alti rebeli cautati, adauga publicatia rusa.

Potrivit uneia dintre ipotezele anchetei, tanara ar fi cazut dupa moartea iubitului "sub influenta unor ideologi wahhabiti", care ar fi convins-o sa se sacrifice pentru a-si razbuna sotul.

Citeste si:
Beri străine pe rafturile magazinelor din Moscova, deși...
Beri străine pe rafturile...

Kommersant mai scrie ca identitatea celei de-a doua femei kamikaze nu a fost stabilita inca oficial, dar s-ar putea sa fie vorba despre o femeie originara din Cecenia, Marha Ustarhanova.

Potrivit cotidianului Trud, aceasta ar avea 20 de ani si era vaduva unui rebel din Gudermes, Said-Emin Hizriev, ucis in octombrie 2009 cand pregatea un atentat impotriva presedintelui Ceceniei, Razman Kadirov.

Cine a provocat atentatul de la Moscova?


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.