Romania sustine integritatea teritoriala si independenta Georgiei, a declarat ministrul roman de externe, Teodor Baconschi, intr-o conferinta de presa comuna cu omologul sau georgian Grigol Vasadze, care a avut loc astazi la Tbilisi, relateaza agentia Trend News.
"Georgia a ales drumul spre integrarea in Uniunea Europeana. Suntem in asteptarea acordurilor de liber schimb si a regimului preferential de vize, care ar trebui sa fie semnate in curand", a declarat Baconschi.

Ministrul a subliniat faptul ca Georgia a adoptat reforme clare si adevarate, iar implementarea acestora va duce la integrarea in Europa. "Obtinerea regimului de liber schimb va reprezentat un sprijin important pentru relatiile cu Georgia in relatiile cu tarile membre UE", a adaugat Baconschi.

La randul sau, Vasadze a subliiniat ca Georgia are potential de cooperare cu Romania, in special in ceea ce priveste comertul. "Acest potential nu este pe deplin folosit, din moment ce relatiile comerciale nu sunt atat de puternice pe cat ne-am dori", a spus seful diplomatiei de la Tbilisi.

Cei doi ministri au anuntat, de asemenea, ca s-a decis deschiderea unor departamente de limba georgiana si respectiv romana in liceele din Bucuresti si Tbilisi, in vederea consolidarii relatiilor dintre cele doua tari.

Seful diplomatiei romane se afla marti si miercuri in Georgia, intr-o deplasare care precede vizita oficiala in Romania a presedintelui georgian Mihail Saakasvili, preconizata sa aiba loc in perioada urmatoare.

Agenda discutiilor cuprinde cooperarea bilaterala, cu accent pe dimensiunea economica si energetica, analiza evolutiilor regionale, precum si perspectivele aprofundarii relatiilor Georgiei cu UE si NATO, domenii in care Romania are posibilitatea de a impartasi din experienta proprie, potrivit MAE.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.