CEDO a condamnat astazi R. Moldova pentru ca a sugerat, fara probe, ca un istoric a colaborat cu KGB-ul, ceea ce constituie o atingere adusa vietii private.
A sti daca o persoana a colaborat sau nu cu KGB nu tine de speculatii, ci de stabilirea unui fapt istoric prin dovezi pertinente, se arata in decizia Curtii, potrivit NewsIn.

Istoricul Anatol Petrenco, era pe atunci presedinte al Asociatiei istoricilor din R. Moldova si profesor universitar.

La 4 aprilie 2002, ziarul oficial al guvernului, Moldova suverana, a publicat un articol al fostului secretar de stat pentru educatie, care a sugerat ca istoricul Anatol Petrenco, presedinte al Asociatiei istoricilor din R. Moldova si profesor universitar, a colaborat cu KGB. In publicatia oficiala era sugerat ca multumita acestui lucru, istoricul a reusit sa-si faca o cariera.

In urma unei plangeri pentru defaimare, un tribunal a ordonat ziarului sa publice o retractare, dar justitia in apel a anulat decizia, considerand ca autorul articolului nu a facut altceva decat sa isi exprime opinia.

Potrivit CEDO, Petrenco era o persoana publica, ce sub acest statut "ar fi trebuit sa tolereze un nivel de critica mai mare decat daca ar fi fost un simplu cetatean", dar "acuzatiile potrivit carora Petrenco a colaborat cu KGB nu pot fi considerate simple judecati de valoare, pentru ca nu au fost demonstrate cu exactitate".

R. Moldova trebuie sa plateasca 1.200 euro despagubiri.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.