Cvartetul pentru Orientul Mijlociu cere Israelului sa "suspende" orice activitate de colonizare si s-a declarat "profund ingrijorat" de deteriorarea situatiei din Fasia Gaza, potrivit unui comunicat dat publicitatii dupa o reuniune organizata la Moscova.

"Cvartetul cere Guvernului israelian sa suspende toate activitatile de colonizare, inclusiv cele (destinate - n.red.) cresterii demografice naturale, sa demoleze toate avanposturile construite din martie 2001 si sa se abtina de la a mai face demolari si expulzari din Ierusalimul de Est", potrivit textului citit intr-o conferinta de presa de secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, conform NewsIn, care citeaza AFP.

Cvartetul s-a declarat "profund ingrijorat si de deteriorarea continua din Gaza, in special de situatia umanitara si de drepturile omului populatiei civile".

Secretarul de stat american Hillary Clinton, ministrul rus de externe Serghei Lavrov, sefa diplomatiei europene Catherine Ashton si secretarul general al ONU Ban Ki-moon s-au intalnit vineri intr-o anexa a Ministerului rus de Externe.

La reuniunea de la Moscova, marile puteri urmau, initial, sa isi exprime sustinerea fata de negocierile indirecte mediate de Statele Unite. Insa anuntul constructiei a 1.600 de locuinte noi in Ierusalimul de Est ameninta sa duca la esecul discutiilor chiar inainte de a incepe.

In pofida acestui nou obstacol si in pofida tirului cu rachete lansat din Gaza asupra Israelului, "obiectivele sunt aceleasi", a spus joi seara sefa diplomatiei american, Hillary Clinton. Cvartetul vrea "relansarea negocierilor dintre israelieni si palestinieni, pe o cale care sa duca la o solutie cu doua state", a dat ea asigurari.

Cvartetul pentru O. Mijlociu cere ca negocierile sa duca la o reglementare a situatiei in doi ani

De asemenea, Cvartetul pentru Orientul Mijlociu vrea ca negocierile privind situatia din regiune sa duca la o reglementare in decurs de 24 de luni.

Citeste si:
Israel anunță că eliberarea celor 50 de ostatici din Fâșia Gaza...
Israel anunță că eliberarea...

"Cvartetul crede ca negocierile trebuie sa duca la o reglementare negociata intre partide in decurs de 24 de luni", potrivit unui comunicat.

Aceasta reglementare, trebuie "sa puna capat ocupatiei din 1967 si sa aiba ca efect aparitia unui stat palestinian independent, democratic si viabil, care sa traiasca in pace si in securitate alaturi de Israel si de alti vecini", potrivit textului.

Criza diplomatica grava intre SUA si Israel


Pana unde pot ajunge tensiunile in conflictul dintre evrei si palestinieni?


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.