Ambasada SUA la Bucuresti anunta introducerea noului sistem electronic de solicitare a vizei, Consular Electronic Application Center (CEAC), si a noului formular de solicitare a vizei, DS-160, a carui completare va deveni obligatorie incepand din 1 aprilie.

Potrivit unui comunicat al Ambasadei SUA, formularul DS-160 are cateva avantaje fata de cele folosite in prezent. DS-160 este formularul electronic unic ce va fi folosit de toate persoanele care solicita o viza temporara pentru SUA. Formularul va beneficia, de la inceputul lunii aprilie, de traducere in limba romana, iar solicitantii de viza isi pot adauga singuri fotografia, prin simpla incarcare din propriul computer.

DS-160 inlocuieste formularele DS-156, DS-157 si DS-158. In plus, odata completat online, formularul este transmis in mod direct Consulatului spre procesare. Solicitantii vor imprima doar pagina de confirmare, cu care se vor prezenta la interviu, mentioneaza comunicatul misiunii diplomatice americane.

Noul sistem CEAC si formularul DS-160 pot fi gasite pe site-ul Ambasadei SUA la Bucuresti, la adresa http://romania.usembassy.gov/visas/non-immigrant.html . Pe aceeasi pagina solicitantii de vize pot gasi o prezentare cu instructiuni de completare a DS-160, informatii despre standardele fotografiilor si un ghid cu raspunsuri la cele mai frecvente intrebari legate de completarea formularului. In plus, site-ul Ambasadei SUA pune la dispozitie si un ghid cu intrebari si raspunsuri despre criteriile de eligibilitate pentru viza.

Romania, alaturi de Bulgaria, Polonia si Cipru se afle printre tarile membre UE care nu sunt inca incluse in programmul Visa Waiver. Dintre cele patru tari UE ai caror cetateni inca mai au nevoie de vize pentru a intra in SUA, Romania are rata cea mai mare de respingere a vizelor - 26,3% la 1 octombrie 2009, in conditiile in care pragul maxim admis este de 3%. Polonia a inregistrat in 2009 o rata de refuz de 13,5%, iar Bulgaria de 17,8%.

La 22 ianuarie, ministrul roman de externe, Teodor Baconschi, a reiterat, in cursul unei intalniri cu ambasadorul SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein, interesul deosebit al Romaniei fata de includerea in programul Visa Waiver, subliniind importanta colaborarii stranse cu Ambasada Statelor Unite pe aceasta tema, inclusiv prin lansarea unei campanii comune de informare publica. Ambasadorul a exprimat intreaga deschidere si disponibilitate de sprijin in acest sens din partea misiunii diplomatice americane, potrivit NewsIn.

Citeste si:
De când vor putea merge românii în SUA fără vize. Anunțul oficial...
De când vor putea merge...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.