Companii europene profita de golurile din sistemul juridic pentru a participa la comertul international cu echipamente de politie si de securitate concepute pentru tortura.

Intr-un raport intitulat "From words to deeds" (De la cuvinte la fapte), Amnesty International acuza aceste societati ca participa la comertul cu "instrumente de tortura", precum catusele prinse in pereti sau cele care curenteaza detinutii, potrivit AFP.

Amnesty critica in special Germania si Cehia. Din 2006, aceste doua tari au autorizat exportul de arme de politie si de instrumente de constrangere (catuse pentru glezne, aerosoli de produse chimice) spre noua tari unde acest tip de echipamente ar fi folosit pentru acte de tortura, potrivit organizatiei.

Numai sapte state europene au respectat obligatia de a da publicitatii astfel de exporturi, afirma ONG-ul, relateaza NewsIn.

Documentul, elaborat in colaborare cu Omega Research Foundation, arata ca activitatile persista, in pofida introducerii in 2006, la scara europeana, a unor masuri de control. Aceasta situatie va face obiectul reuniunii de joi a subcomisiei pentru drepturile omului din Parlamentul European.

Amnesty cere Comisiei Europene sa se ocupe de lacunele juridice scoase in evidenta de acest raport, iar statelor membre UE sa puna in aplicare corect reglementarile.

"Introducerea la nivel european a masurilor de control al comertului cu 'instrumente de tortura', care intervine dupa campania purtata timp de un deceniu de organizatiile pentru apararea drepturilor omului a fost un progres juridic istoric", a declarat Nicolas Berger, director al Biroului european al Amnesty International. "Insa, la trei ani de la intrarea in vigoare a acestor masuri, mai multe state europene nu au implementat corect si respectat aceste dispozitii", a subliniat el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.