Scandalurile de pedofilie implicand Biserica au izbucnit marti in cea mai mare tara catolica din lume, Brazilia, unde Vaticanul a recunoscut existenta acuzatiilor pentru abuzuri sexuale impotriva unor preoti.

Cazurile au fost scoase la iveala de imaginile filmate cu o camera ascunsa de catre una dintre victime. Imaginile il infatiseaza pe parintele Luiz Marques Barbosa, in varsta de 82 de ani, facand obiectul unei felatii din partea unui copil de cor, in fata altarului, in Aalagoas, un stat mic si sarac din nord-estul Braziliei, situat la circa 2.500 de kilometri de Sao Paolo, relateaza NewsIn, citand AFP.

Difuzarea, saptamana trecuta, a acestui material video in cadrul unui program televizat al canalului SBT, a generat un mare scandal in tara cu peste 190 de milioane de locuitori, unde 74% se declara catolici.

Dupa consumarea relatiei sexuale, camera face un prim-plan pe chipul preotului care intreaba: "Cine e acolo? Cine e?".

In cadrul reportajului au mai fost difuzate, de asemenea, declaratiile a trei fosti copii de cor, care povestesc despre abuzurile suferite din partea a trei preoti din orasul Arapiraca, situat la 120 de kilometri de Maceio, capitala statului Alagoas. Printre cei denuntati de copii se numara si parintele Marques Barbosa.

"Incepea sa ma atinga, sa ma sarute (...), imi venea sa vomit. Incepea sa ma dezbrace si se dezbraca si el", a relatat un tanar identificat "Fabiano", vorbind despre Marques Barbosa. Tanarul in varsta de 20 de ani, care avea 12 ani cand era in cor, subliniaza ca a fost obligat sa aiba raporturi sexuale cu acest preot "de nenumarate ori".

Imaginile, filmate in ianuarie 2009, sunt postate pe site-ul www.sbt.com.br si circula si pe YouTube. Sunt, de asemenea, de vanzare pe strazile din Maceio, potrivit site-ului internet Alagoas 24h.

Purtatorul de cuvant al Vaticanului, Federico Lombardi, a recunoscut marti existenta unor acuzatii de abuzuri sexuale. Unul dintre preoti a fost destituit din parohia sa si a fost pus sub acuzare de justitia civila. Faptele reprosate altor doi, de asemenea suspendati din functii, sunt in curs de examinare, a precizat oficialul Vaticanului. El a recunoscut, de asemenea, ca doi dintre cei trei clerici denuntati aveau titlul onorific de "monsenior".

Citeste si:
Firea: Pe Orban îl interesează drepturile pedofililor, NU...
Firea, despre începutul...

Cazul a socat populatia locala din Brazilia. Episcopul diocezei Penedo, de care depinde Arapiraca, a decis sa-i demita din functii pe cei trei slujitori ai bisericii - Luiz Marques Barbosa, Edilson Duarte si Raimundo Gomes - imediat dupa difuzarea denunturilor. "Condamnam faptele total si cu inima franta de rusine si tristete, chiar daca acuzatiile n-au fost inca dovedite", afirma Breda in comunicatul oficial.

Pentru a nu stanjeni anchetele politiei, preotii mentionati trebuie, ca masura de precautie, indepartati din functiile ecleziastice, continua episcopul. Ministerul Public din Alagoas a cerut deschiderea unei anchete, in timp ce comisarul care se ocupa de investigatie, Barbara Arraes, a spus ca situatia este "grava". Ea a atras atentia ca tinerii vor ramane cu sechele in special la nivel psihologic. Ancheta va dura 30 de zile, in prezent fiind interogati fostii copii din cor si preoti.

Citeste si:
În Sectorul 5 se va construi prima biserică catolică
Cristian Popescu Piedone: În...

Vaticanul “reactioneaza pozitiv” la scandalurile sexuale


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.