Medicii austrieci au confirmat intoxicarea cu dioxina

Pe ultima suta de metri inaintea ultimului scrutin al alegerilor prezidentiale din Ucraina, liderul opozitiei a dat o noua lovitura de imagine puterii. Viktor Iuscenko a fost victima unei otraviri cu dioxina, care i-a fost administrata de o "terta parte", a declarat sambata, la Viena, doctorul Michael Zimpfer, medicul-sef de la Rudolfinerhaus - clinica unde candidatul opozitiei a fost internat vineri seara.

Favorit al alegerilor prezidentiale din Ucraina, Viktor Iuscenko se imbolnavise subit in septembrie, acuzand dureri abdominale atroce. Cu figura de nerecunoscut, umflata si ravasita de leziuni si pete, Iuscenko a declarat in repetate randuri ca totul a inceput dupa ce luase masa cu seful serviciilor secrete ucrainene. Din cate afirma seful gruparii "Ucraina Noastra", atunci ar fi fost momentul propice pentru "terta parte" sa ii strecoare otrava in mancare politicianului incomod. Ipoteza a fost confirmata subtil de clinica vieneza, care sustine ca substanta a fost ingerata, iar tipul otravii ar explica reactiile la nivel extern. Intrebati in legatura cu acneea clorica ce afecteaza tenul lui Iuscenko, medicii au indicat ca aceasta afectiune cutanata, care se manifesta prin chisturi galbene si comedoane non-inflamatorii, "va avea o lunga convalescenta, tinand cont de gravitatea simptomelor". Acneea clorica este cel mai adesea rezultatul contactului la nivelul pielii cu agentul toxic, dar poate aparea si daca substanta este ingerata sau inhalata si poate persista chiar cativa ani.

Cu toate acestea, pacientul este in masura sa-si continue activitatea, maladia nefiind contagioasa, au mai precizat medicii. Dramatismul acestei situatii a fost accentuat si de sotia liderului, Kateryna Iuscenko, care a declarat ca a simtit gust de medicamente pe buzele sotului ei, cu o noapte inainte de declansarea simptomelor. Polemica asupra otravirii lui Iuscenko a fost relansata saptamana trecuta, cand cotidianul "The Times" a scris ca acesta a fost intr-adevar tinta unei tentative de otravire, ce avea ca scop uciderea sa, autorul dezvaluirii fiind medicul austriac Nikolai Korpan, cel care l-a ingrijit pe Iuscenko la clinica din Viena.

Pentru presa ucraineana si internationala, Iuscenko afirmase ca va aduce in curand proba ca opozantii sai au incercat sa-l asasineze. Intr-un interviu telefonic acordat publicatiei britanice, Korpan a declarat ca nici unul dintre medici nu a reusit sa identifice substanta care a avut ca efect aparitia unor chisturi si leziuni pe fata lui Iuscenko. Insa o echipa mixta, formata din specialisti din Marea Britanie, SUA si Franta, a stabilit ca Viktor Iuscenko a fost victima unui agent biologic sau chimic sau, cel mai probabil, a unei substante otravitoare rare.

Urmeaza bomba: "Problema nu mai lasa loc pentru intrebari", a subliniat Korpan, primul medic care s-a incumetat sa faca dezvaluiri in acest caz, adaugand ca "se poate confirma acum ca o substanta a provocat aceasta boala. Iuscenko a primit aceasta substanta de la persoane care aveau un scop precis". intrebat de jurnalistii britanici daca scopul era uciderea candidatului opozitiei ucrainene, doctorul de origine ucraineana a raspuns, fara echivoc: "Da, bineinteles". Ciudat este ca, la cateva ore de la aceasta declaratie, echipa de doctori austrieci, in frunte cu Michael Zimpfer, s-a grabit sa infirme aceste informatii, denuntand un fals diagnostic bazat pe "o pretinsa otravire fara nici un fel de fundamentare medicala". Problema capata o noua dimensiune odata ce acuzatiile de otravire au fost probate, iar unda de soc va avea probabil un efect devastator pentru rivalul sau, Viktor Ianukovici.

Declaratiile socante au starnit deja numeroase scenarii, in legatura cu cine s-ar putea afla in spatele acestei actiuni: rivalul sau la prezidentiale, Ianukovici, aliatii sai sau Kremlinul. Pentru a elucida cazul, Parchetul general ucrainean a redeschis o ancheta sambata, pentru a stabili cine ar fi putut pune in aplicare aceasta tentativa probabila de asasinat, ce aduce cu celebrele metode folosite de familia Borgia in epoca medievala. Implicatiile politice ale evenimentului sunt insa cele mai importante, intrucat dosarul otravirii lui Viktor Iuscenko a devenit miza unei batalii mediatice, al carei deznodamant ar putea influenta in mod decisiv soarta ultimei runde a infruntarii Iuscenko-Ianukovici.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.