Abu Hafs al-Masri, organizatia terorista care a revendicat atentatele de la Londra, a lansat o noua amenintare impotriva "tarilor cruciate", carora le-a cerut sa-si retraga militarii din Irak intr-o luna.

Intre timp, ancheta atentatelor de la Londra se internationalizeaza, in incercarea politiei de a elucida misterele, comenteaza AFP.

Problema cea mai importanta pentru anchetatori este identificarea principalului organizator al operatiunii. Scotland Yard nu-i are pentru moment decat pe cei patru purtatori ai bombelor: Hasib Hussein (18 ani), Shahzad Tanweer (22), Mohammed Sidique Khan (30) si Germaine Lindesay (19). Comandantul Scotland Yard, Ian Blair, crede ca organizarea atentatelor este intr-o "puternica legatura cu al-Qaida", ancheta orientandu-se catre Pakistan, unde au calatorit anul trecut trei dintre atacatori.

Al cincilea element

Politia nu a dat de urma unei a cincea persoane, surprinsa in dimineata atentatelor in gara din Luton. Este vorba de un barbat patruns pe teritoriul britanic cu doua saptamani inainte de comiterea atentatelor. Un barbat din Leeds, orasul din care proveneau trei dintre autorii atentatelor, a fost arestat la 12 iulie, "suspectat ca a comis, a instigat sau a pregatit acte de terorism". Identificat de cotidianul "The Independent" in persoana lui Naveed Fiaz, acesta se afla inca in stare de arest. Un doctor in chimie care studia in Leeds, aparent cunoscut de teroristi, este interogat la Cairo, dar dezminte orice implicare.

Autorii par sa fi utilizat un exploziv artizanal, TATP, din care o mare cantitate a fost gasita intr-una dintre casele perchezitionate la Leeds. Ian Blair a afirmat ca Scotland Yard il cauta pe "chimistul" atentatelor.
De ce bomba din autobuz a explodat la aproximativ o ora dupa cele din metroul londonez este o alta enigma. Teoria cea mai raspandita este ca Hussain, teroristul adolescent din autobuz, ar fi trebuit sa amplaseze bomba intr-o garnitura de metrou a carei circulatie a fost intrerupta cu putin timp inainte, din motive tehnice. Constrans sa iasa la suprafata deoarece metroul a fost evacuat, el s-ar fi urcat in autobuz.

Ultimatum de o luna

Abu Hafs al-Masri, organizatia terorista care a revendicat atentatele de la Londra, a lansat o noua amenintare impotriva "tarilor cruciate", carora le-a cerut sa-si retraga militarii din Irak intr-o luna. In mesajul difuzat pe un site Internet, gruparea terorista afirma: "Nu vor mai fi alte avertizari. Vom actiona direct, lovind in inima Europei".

"Acesta este un comunicat adresat tarilor europene, dupa atacurile care au lovit Londra, si se adreseaza si altor orase cruciate care au militari in Irak", continua autorii mesajului. Ei acorda o luna tarilor vizate, fara a le mai nominaliza, pentru a-si reconsidera pozitia fata de Islam si de poporul musulman si pentru "a pune capat baii de sange care are loc, in momentul de fata, in Irak, Afganistan si Palestina".


Despre autor:

Sursa: Realitatearomaneasca.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.