Societatea Timisoara, impreuna cu europarlamentarul Laszlo Tokes, solicita Parlamentului European sa faca demersuri pe langa Organizatia Natiunilor Unite pentru infiintarea unui tribunal pentru crime comise in timpul regimului comunist.
“Aceasta idee a prins radacini, ea concretinzandu-se intr-o rezolutie a unei conferinte care a avut loc acum doua saptamani la Praga, rezolutie prin care se cere Parlamentului European sa faca demersurile necesare pe langa Organizatia Natiunilor Unite pentru instituirea unui astfel de tribunal”, a declarat presedintele Societatii Timisoara, Florian Mihalcea, astazi, la debutul manifestarilor prilejuite de 20 de ani de la Proclamatia de la Timisoara.

Reprezentantii Societatii Timisoara l-au invitat, la Timisoara, pe 13 martie, pe presedintele Traian Basescu, pentru a participa la manifestarile de 20 de ani de la Proclamatie, la o discutie „pe tema decomunizarii Romaniei”, informeaza NewsIn.

“Legea lustratiei poate fi aplicata daca exista vointa politica si in acest an (...) Cred ca momentan nu exista, dar cred ca politicienii au folosit prea mult in campaniile electorale si in toate discursurile publice Proclamatia si necesitatea unei legi a lustratiei pentru a ocoli acest subiect la infinit. (...) E foarte ciudat ca, imediat dupa alegeri, acest subiect nu mai e o prioritate si asteptam patru ani pentru a se discuta din nou despre o lege a lustratiei”, a mai afirmat Mihalcea.

Proclamatia de la Timisoara va fi sarbatorita pana in 13 martie. Timisoara va fi impanzita de afise, mash-uri si materiale promotionale. Pe strada Alba Iulia exista deja un mash cu cateva din semnaturile pentru Proclamatie, iar in centrul orasului, in Piata Victoriei, va fi montat un ecran gigant pe care va fi derulat filmul Proclamatiei, cu prima prezentare a documentului, din Balconul Operei, in 11 martie 1990. Filmul se va derula in zilele de 11 si 13 martie, intre orele 12.00 si 22.00.

Tot in aceste zile va fi dezvelita o placa pe zidul unei cladiri de pe strada „Proclamatia de la Timisoara”, privind functionarea in acel imobil a societatii si ziarului „Timisoara”, iar in Piata Libertatii va fi dezvelit „calcanul semnaturilor”, acoperit de listele cu semnaturi pentru proclamatie intocmite in primavara anului 1990. In 13 martie se vor decerna premiile Societatii Timisoara, iar duminica va avea loc un pelerinaj la cimitirele din oras, unde isi au locul de veci unii membri ai Societatii Timisoara.

Proclamatiei de la Timisoara i s-a dat citire in 11 martie 1990, in Piata Operei din Timisoara.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.