O femeie conduce o unitate de cazaci din Rusia, premiera pentru aceasta comunitate dominata de traditii si de figuri masculine, relateaza AFP.
Cu o sabie la sold si cu o pelerina pe umeri, Iulia Tkacenko merge prin padure, urmata de circa zece barbati in uniforme cu rosu si negru. O exceptie in Rusia: ea este singura femeie "ataman", adica sefa unei trupe de cazaci, scrie NewsIn.

Este o anomalie in randul unei populatii ce este cunoscuta pentru atasamentul de traditie si dominata de figuri masculine.

"Astazi, barbatii sunt putin mai slabi, femeile sunt mai puternice. Poate nu fizic, dar moral, cu siguranta suntem mai puternice", spune Iulia, in varsta de 66 de ani. ?nconjurata de soldati, care o depasesc cu un cap in inaltime, Iulia da ordine, alege o zona pentru fiecare echipa, zona ce trebuie supravegheata. ?n aceasta regiune din Aleksandrov, la 100 kilometri de Moscova, cazacii au misiunea de a mentine ordinea. Ei patruleaza in timpul sarbatorilor, ajuta politia si pompierii, totul benevol.

"Vrem ca Rusia sa fie puternica si rolul cazacilor este sa ajute tara", spune Iulia.

Cazacii erau, la origine, aventurieri in servicuiul tarului. Persecutati in perioada sovietica, ei au renascut dupa caderea URSS in 1991 si acum sunt 740.000 de cazaci inregistrati. ?n urma cu zece ani, Iulia a decis sa readuca la viata comunitatea cazacilor din Aleksandrov. Ea a mobilizat tinerii si s-a dus la Moscova pentru a se inregistra, apoi a fost aleasa la conducerea unei unitati de 320 de cazaci.

"Iulia este mama noastra. Ne spune sa facem una sau alta si ne supunem cu placere. Nu este ca un sef care da ordine, ci ca o mama care te roaga", spune Vladimir, un cazac de 50 de ani. "Iuilia este Ioana d'Arc a noastra", adauga el.

Iulia spune ca uneori este amenintata de radicali. "Nu ma tem, sunt curajoasa. Nu mori decat o data, de aceea nu ma tem de moarte. Ma voi lupta pana la capat pentru misiunea mea". Ea se vrea demna de originea sa. Povestea familiei spune ca ar fi o descendenta a lui Yermak, unul dintre cei mai cunoscuti comandanti cazaci si cuceritor al Siberiei.

Dupa ce isi indeplineste misiunea, Iulia se duce acasa, isi scoate uniforma, isi pune rochia de casa si se da cu putin ruj. "Afara, sunt ataman, am uniforma si ma lupt. Dar cand vin acasa, sunt femeie, ma asez la masa, prepar mancarea si sunt aici pentru familia mea", explica ea, in timp ce pregateste pateuri pentru fiul ei, pentru sot si camarazi, care vin frecvent la masa la ea.

Pe 8 martie este ziua femeii, celebrata in intreaga Rusie. De obicei, in aceasta zi femeile se odihnesc. Iulia va iesi insa sa patruleze pe strazile din Aleksandrov. "De ce sa ma odihnesc. Am tot timpul pentru odihna dupa ce voi muri", spune ea.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.