Coalitia parlamentara care o sustine pe Iulia Timosenko s-a dezintegrat marti, deschizandu-se calea spre formarea unei aliante favorabile noului presedinte Viktor Ianukovici sau organizarii de alegeri anticipate.

"Coalitia a incetat sa existe", a spus presedintele Parlamentului, Volodimir Litvin.

Timosenko, ce risca sa-si piarda postul de miercuri, a denuntat imediat situatia. "Coalitia a fost distrusa in mod ilegal", a spus ea, ciriticand "distrugerea ultimei fortarete care apara tot ceea ce este ucrainean", relateaza NewsIn, citand AFP.

Coalitia era formata din blocul Timosenko, micul bloc al lui Litvin si din Ucraina noastra. O parte a partidului Ucraina noastra o sustinea pe Timosenko, iar cealalata pe fostul presedinte prooccidental Viktor Iuscenko.

Alianta dadea de mai multe luni semne de slabiciune, iar esecul lui Timosenko la prezidentiale i-a dat lovitura de gratie, sustinatorii lui Litvin si Iuscenko preferand sa se alieze cu partidul castigatorului, Partidul regiunilor.

Tabara lui Ianukovici a spus deja ca are suficiente voturi (minim 226 din totalul de 450 deputati) pentru a destitui Cabinetul Timosenko, iar un proiect de motiune de cenzura figureaza in programul Parlamentului pentru miercuri.

"Se profileaza o majoritate capabila sa formeze o noua coalitie. Si avem o majoritate care va vota pentru o motiune de cenzura in Parlament", a spus un oficial din Partidul regiunilor.

Daca nu se va forma o coalitie in 30 de zile, Ianukovici are dreptul de a dizolva Adunarea si a decreta alegeri legislative anticipate.

Presa ucraineana considera ca este foarte posibil ca Timosenko sa fie inlaturata. "Votul are toate sansele sa fie un succes: 220 de voturi vor fi asigurate de Partidul regiunilor, comunisti si blocul Litvin" care s-a apropiat de noul presedinte, potrivit Segodnia.

"A obtine inca sase voturi de la Ucraina noastra nu va fi o problema", subliniaza ziarul. Daca formarea unei noi majoritati durabile risca sa fie mai dificila decat simpla demitere a lui Timosenko, Partidul regiunilor, prorus, pare sa aiba sanse sa se alieze cu deputati prooccidentali din Ucraina noastra.

"Partidul regiunilor este aproape de o coalitie cu adversarii sai de ieri", scrie un alt cotidian. "Majoritatea deputatilor sai sunt pentru o alianta cu Partidul regiounilor cu conditia ca fostul presedinte al Parlamentului prooccidental Arseni Iateniuk sa devina premier", potrivit presei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.