Numeroase inundatii au fost semnalate duminica in centrul si nordul Portugaliei, in special in zonele raurilor Tejo si Douro, unde au fost blocate mai multe sosele.

Doua orase mari din nordul Portugaliei, Porto si Vila Nova de Gaia, erau in stare de alerta maxima duminica, din cauza unei cresteri asteptate a nivelului raului Douro, care le separa. Potrivit pompierilor, pagubele au fost limitate pana in prezent, datorita masurilor de precautie luate de locuitori si de comercianti, care si-au pus inca de dimineata stocurile la adapost, relateaza NewsIn, citand AFP.

La Porto, cartierul Miragaia, aflat in partea joasa a orasului, se afla sub 50 de centimetri de apa, afirma matorii. Mai in amonte, inundatii au fost semnalate deja, in special la Peso da Regua, unde nivelul Douro a crescut cu sase metri in cursul noptii, potrivit pompierilor.

Fluviul Douro, care izvoreste in Spania, are mai multe baraje, ale caror lacuri de acumulare sunt pline de mai multe saptamani, din cauza ploilor abundente din Portugalia, iar utoritatie au fost nevoite sa le dea drumul de mai multe ori.

"Marea nu mai absoarbe apa debitata de baraje", a declarat pentru agentia Lusa Mario Fintemaha, consilier local din Gaia, insarcinat cu Protectia Civila.
In centrul tarii, in regiunea Santarem, numeroase sosele erau blocate si mai multe saturi izolate duminica, din cauza cresterii nivelului raului Tejo, a anuntat Protectia Civila pe site.

Portugalia a fost afectata sambata de o furtuna violenta, soldata cu moartea unei persoane si cu mai multi raniti.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.