Grecia este paralizata de o greva nationala la apelul sindicatelor, ce a mobilizat zeci de mii de persoane care protesteaza fata de masurile de austeritate decise de guvern pentru a se face fata crizei financiare

Marile sindicate au strans la Atena aproape 30.000 de manifestanti, care au defilat in centrul capitalei purtand bannere prin care respingeau masurile de austeritate decise de guvernul socialist.

Manifestatii in strada

Ciocniri au avut loc la Atena, intre circa 300 de tineri care au aruncat cu cocteiluri molotiv si politisti, care au folosit gaze lacrimogene, cu ocazia unei manifestatii a sindicalistilor.Tineri, purtand casti, au incercat sa se desprinda de cortegiul de manifestanti pentru a se apropia de marile hoteluri din centrul Atenei, iar politia a folosit gaze lacrimogene pentru a-i impiedica, a declarat un jurnalist AFP.

Tinerii, circa 300, potrivit unei surse din politie, au aruncat apoi cu cocteiluri Molotov in politisti si au provocat pagube la cateva magazine, inainte de a se retrage spre universitatea din Atena, potrivit jurnalistului.

O persoana a fost ranita usor si evacuata, iar un tanar a fost arestat.

Greva a pus stapanire pe Grecia

Si in alte orase au avut loc manifestatii, mai ales la Salonic, unde au defilat aproape 7.000 de persoane. Nu s-au inregistrat incidente.
"Taxati-i pe bogati", "Greva impotriva speculantilor" si "Oamenii si nevoile lor sunt deasupra pietelor si profiturilor" scria pe pancardele agitate de manifestanti.

Frontul luptei sindicale, PAME, care le- a cerut membrilor sai sa protesteze separat, a strans 15.000 de persoane la Atena.

Secretarul general al Confederatiei europene a sindicatelor, John Monks, a spus ca "Europa trebuie sa depuna mai multe eforturi pentru a ajuta Grecia, grecii vor ca Europa sa-i ajute". Deocamdata, "europenii ameninta si nu ofera ajutor, iar acest lucru ar putea provoca un val de sentimente antieuropene in Grecia", a subliniat el.

Greva a dus la inchiderea de scoli, administratii si tribunale, precum si a unor muzee si situri arheologice, in timp ce bancile, spitalele si societatile din sectorul public functionau greu. Tara a fost privata si de posturile de radio si televiziune din cauza alinierii lor la sindicatul jurnalistilor. Ziarele nu vor iesi pe piata joi.

Potrivit Confederatiei generale a muncitorilor greci, greva a fost respectata 100% in mai multe sectoare de activitate, 70% in industrie si banci. Insa, potrivit presedintelui camerei pentru intreprinderile mici si mijlocii, participarea la greva in acest sector nu a depasit 10%.

Miscarea a fost decisa de puternica Confederatie generala a muncitorilor greci (GSEE, un milion de membri), dupa ce Guvernul a anuntat masuri de austeritate destinate reducerii drastice a deficitului tarii si care prevad, printre altele, modificarea varstei de persionale de la 61 de ani si jumatate la 63 de ani si jumatate.

Federatia functionarilor Adedy (300.000 de membri), care reprezinta categoria cea mai grav afectata de masurile de austeritate, in special prin reduceri salariale, le-a cerut membrilor sai sa se alature grevei, dupa o prima miscare de oprire a lucrului, in 10 februarie.

In pofida acestei mobilizari, sondajele arata ca peste 60% dintre greci sustin rigoarea economica. Potrivit celui mai recent studiu, publicat duminica, 75% dintre greci vor pace sociala pana la trecerea crizei.

Greva intervine in conditiile in care experti ai Comisiei Europene, BCE si FMI au inceput marti, la Atena, examinarea planului de economii pentru Grecia, pentru rezolvarea crizei bugetare, in cadrul unei misiuni tehnice a Uniunii Europene, care urmeaza sa se incheie joi.

In prima zi a acestei misiuni, purtatorul de cuvant al Guvernului grec a acuzat Comisia Europeana ca a inchis ochii la deriva bugetara a tarii in timpul guvernului precedent. Acuzatiile au fost respinse de Bruxelles, care a amintit ca si-a exprimat in trecut rezervele in ceea ce priveste Grecia. [Criza din Grecia, primul test pentru zona euro de la aparitia monedei unice]

Toate zborurile spre si dinspre Grecia, sistate

Ministerul Afacerilor Externe a informat ca zborurile catre si dinspre Grecia au fost anulate in cursul acestei zile, din cauza grevei controlorilor de trafic aerian.

Companiile Olimpic si Aegean Airlines au anulat miercuri trei curse Bucuresti- Atena si retur, din cauza grevei controlorilor eleni de trafic aerian, a declarat pentru NewsIn directorul de comunicare al Aeroportului Otopeni, Valentin Iordache.

"Din cauza grevei controlorilor de trafic din Grecia, compania Olimpic a anulat doua curse dus-intors, iar Aegean Airlines a anulat o cursa spre si dinspre Atena", a spus Iordache.

Acesta a precizat ca o cursa Tarom, programata sa plece de pe Otopeni la ora 19.15, a fost reprogramata din cauza grevei, pentru ora 23.00.

De asemenea, reprezentantul Aeroportului Otopeni, a precizat ca alte doua curse ale companiei Lufthansa spre Frankfurt si München au fost anulate miercuri din cauza grevei pilotilor companiei aeriene germane.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.