Cancelarul german considera ca opozitia crestin-democrata "injunghie pe la spate guvernul federal" in obtinerea unui loc permanent in Consiliul de Securitate al ONU. In opinia contracandidatei Angela Merkel, politica "limitata" a lui Schröder risca sa puna in pericol reforma ONU.

Cu opt luni in urma, cancelarul Gerhard Schröder a initiat o campanie agresiva de lobby pentru ca Germania sa obtina un loc permanent si drept de veto in Consiliul de Securitate al ONU. Japonia s-a alaturat initiativei, la fel India si Brazilia, formind "grupul celor patru" (G4). Ieri-seara, ministrii de Externe din G4 urmau sa adopte la Washington o rezolutie pentru extinderea numarului de membri permanenti, inclusiv cu doua state africane. Sansele ca aceasta rezolutie sa treaca sint destul de reduse, fiind necesare 2/3 din voturile Adunarii Generale a ONU.

In plus, SUA sau China ar putea face uz de dreptul lor de veto pentru a respinge rezolutia. Structura actuala a Consiliului de Securitate reflecta raportul de forte de dupa al Doilea Razboi Mondial: SUA, Franta, Marea Britanie, Rusia si China sint membri permanenti cu drept de veto. Celelalte 10 state sint alese prin rotatie pentru doi ani din rindul Natiunilor Unite. Japonia si Germania sint, dupa Statele Unite ale Americii, cei mai mari donatori la bugetul ONU.

Merkel, pro-Washington

Angela Merkel a criticat politica agresiva a cancelarului Schröder, facind jocul Statelor Unite care se opun pe moment extinderii. "Exista riscul ca reforma generala care trebuie aplicata sa aiba de suferit din cauza ca discutia se limiteaza doar pe componenta Consiliului", a declarat joi la Berlin lidera Uniunii Crestin-Democrate (CDU). Merkel pledeaza in programul sau electoral pentru imbunatatirea relatiei cu SUA, care s-a racit foarte mult, mai ales dupa refuzul Germaniei de a trimite trupe in Irak, in 2003.

Contrar opiniei publice germane care se opunea invaziei Irakului, Angela Merkel a aparat atunci in mod deschis actiunea militara a SUA, calificind razboiul drept "inevitabil".