Comisia pentru arhivele comuniste din Bulgaria a prezentat miercuri o noua lista cu jurnalisti de top si patroni din presa care au fost agenti sau au colaborat cu securitatea comunista, relateaza Sofia News Agency, potrivit NewsIn.
Pe lista neagra figureaza Todor Batkov, care detine popularul cotidian Standart si clubul bulgar de fotbal Levski, Petko Bocearov, jurnalist respectat de la Bulgarian News Agency si postul de radio national, Petar Mandjukov, fost proprietar al ziarului Duma, al socialistilor, Valeri Naidenov, jurnalist de top de la "24 ceasa".

Mai apare numele jurnalistului Gheorghi Gatev, care a lucrat la Standardt, dar in prezent lucreaza la Еuractiv.com, care se ocupa de chestiuni pe UE si a publicat dintre cele mai critice articole la adresa Rumianei Jeleva, propusa pentru functia de comisar european din partea Bulgariei.

Pe lista se aflau deja presedintele Gheorghi Parvanov, parlamentari, fosti judecatori ai Curtii Constitutionale, magistrati, anchetatori, jurnalisti.

O deschidere partiala a arhivelor, in 1997, a permis unui numar de 25.000 de bulgari sa-si vada dosarele si a dus la nominalizarea a circa 150 de colaboratori, printre care parlamentari, ministri si candidati la functii publice. Insa, in 2002, o noua legislatie a dat puterea de declasificare organismelor ce au urmat serviciilor secrete comuniste, iar, ca rezultat, s-au facut foarte putine progrese catre declasificare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.