Ministrul ungar de externe, Peter Balasz, a declarat astazi in Comisia de politica externa a Parlamentului, ca relatiile dintre Ungaria si Romania sunt din ce in ce mai bune, dupa intrarea la guvernare a UDMR, relateaza DUNA TV citata de RADOR.
Balasz a precizat si ca, in prezent, continua negocierile cu Ucraina pentru ca in Transcarpatia sa fie manuale scolare in limba maghiara.

Potrivit sefului diplomatiei ungare, Slovacia este singura tara dintre vecini cu care Ungaria nu are relatii de buna. Zsolt Nemeth (FIDESZ), presedintele Comisiei de Politica Externa, a avertizat ca guvernul a picat examenul privind rezolvarea conflictului creat, arata NewsIn.

Ministrul de externe a amintit ca relatiile dintre Ungaria si Slovacia s-au stricat dupa ce lui László Sólyom i s-a interzis sa calatoreasca in Slovacia. In ceea ce priveste limba de stat in Slovacia, Balazs apreciaza ca aceasta nu este un conflict ungaro-slovac, ci o chestiune de drepturile omului. Din punctul sau de vedere, este un lucru normal ca fiecare stat sa-si apere propria limba de stat. "Nici nu poate fi vorba sa cerem Slovaciei sa-si retraga legea elaborata cu scopul apararii propriei limbi, insa solicitarea noastra de modificare a legii respective este o dorinta legitima", a explicat ministrul ungar de externe.

Politicianul este de parere ca imbunatatirea relatiilor ungaro-slovace necesita eforturi politice foarte mari.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.