"China este pregatita sa foloseasca arma nucleara impotriva Statelor Unite daca intervin militar in orice conflict legat de Taiwan", declara un general chinez, citat de Financial Times si Asian Wall Street Journal. "In cazul in care americanii vor indrepta rachete si incarcaturile lor spre o zona-tinta de pe teritoriul chinez, cred ca vom riposta cu arma nucleara", a precizat generalul Zhu Chenghu, profesor la universitatea nationala de aparare a Chinei, aflat la o reuniune in Hong Kong.

Considerat a fi un "soim", el a precizat ca se exprima cu titlu personal si nu in numele guvernului sau, stiut fiind ca Beijingul insista de multa vreme ca nu va initia folosirea armei nucleare in nici un conflict. Generalul considera ca guvernul chinez este supus unor presiuni interne pentru a schimba politica "de a nu ataca primul" pentru a arata ca Beijingul va folosi cele mai puternice arme de care dispune pentru a apara dreptul asupra Taiwanului. "Noi nu avem capacitatea de a lupta cu arme conventionale contra SUA si nu am putea castiga un astfel de razboi".

Observatorii arata ca, desi declaratiile lui Zhu reprezinta un exercitiu de retorica, este vorba totusi de cea mai precisa amenintare de folosire a armei nucleare lansate de un responsabil chinez in ultimul deceniu si arata determinarea Beijingului privind problema taiwaneza. "Ne vom pregati pentru distrugerea tuturor oraselor aflate la est de Xian si desigur ca americanii trebuie sa se astepte si ei ca sute de localitati sa fie distruse de chinezi (...) Daca americanii sunt dispusi sa se amestece, atunci si noi vom fi hotarati sa raspundem".


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.