Autoritatile moldovene si cele romane fac primii pasi pentru unirea Republicii Moldova cu Romania, afirma cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta, evocand ajutorul de 100 de milioane de euro oferit Chisinaului, Acordul privind micul trafic la frontiera, dar si deschiderea Publika TV, transmite UNIMEDIA.

O alta masura spre unirea R. Moldova si Romaniei invocata de publicatia rusa o reprezinta scoaterea sarmei ghimpate de pe Prut.

"Analistii considera ca a fost inceput proiectul unionist, dar unirea Republicii Moldova cu Romania ar duce la destabilizarea Europei de Est",
scrie Nezavisimaia Gazeta, citata de NewsIn.

Initiatorul acestui proiect este presedintele interimar Mihai Ghimpu, care a propus redactarea unei noi Constitutii, potrivit ziarului. Noua lege fundamentala ar urma sa acorde drept de vot de la varsta de 16 ani, sa mentioneze limba romana in locul denumirii de limba moldoveneasca, iar raioanele sa fie numite judete, mentioneaza publicatia rusa.

Nezavisimaia Gazeta sustine ca alti pasi pentru unirea celor doua tari sunt deschiderea a doua posturi de televiziune romanesti in Republica Moldova - Publika TV si Jurnal TV -, predarea istoriei romane in scoli, majorarea pana la 5.000 a numarului de bursieri moldoveni in Romania ti facilitarea obtinerii cetateniei romane.

Cotidianul rus rus reaminteste ca aproximativ 15% - 20% dintre moldoveni sustin proiectul unionist, care ar provoca nemultumiri in societate, in special in orasul Balti, in Gagauzia si in raionul Taraclia.

"Daca vor fi formulate pretentii teritoriale fata de Republica Moldova si Ucraina, Romania va avea probleme la hotarul cu Ungaria (Transilvania) si Bulgaria (Dobrogea de Sud). In timp ce Romania lucreaza sa pregateasca opinia publica pentru proiectul unionist, Rusia urmareste in tacere evenimentele, care au loc", conchide Nezavisimaia Gazeta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.