Presedintele Parlamentului European, polonezul Jerzy Buzek, afirma intr-un interviu ca parlamentul unicameral ar putea fi o solutie buna pentru Romania, insa avertizeaza ca rezultatul unei schimbari majore cum este aceasta nu poate fi prognozat niciodata cu exactitate.

In prezent, 14 tari membre UE au parlament unicameral, iar 13 parlament bicameral, aproape o paritate, a precizat Buzek. "Solutiile difera de la o tara la alta. Fiind presedinte al Parlamentului European nu ar trebui sa va influentez in niciun fel, dar ati luat deja decizia. Ar putea fi o solutie buna pentru Romania.(...)", a declarat presedintele PE pentru Realitatea TV.

"Daca voi, presedintele vostru a facut o astfel de propunere - si probabil este sustinut de Guvern - si opinia publica este in favoarea schimbarii, ar trebui sa o faceti si veti vedea cum functioneaza, pentru ca nu stim niciodata cu exactitate care va fi rezultatul in cazul unei schimbari majore. Si, da, este o schimbare majora!", a apreciat Jerzy Buzek.

Rugat sa comenteze o declaratie a comisarului pentru extindere in exercitiu, Olli Rehn, potrivit caruia Romania si Bulgaria nu au fost suficient de bine pregatite in momentul aderarii, presedintele PE a replicat ca nicio alta tara nu e pregatita suta la suta. "Stiu lucrul acesta, pentru ca am fost premier al Poloniei in perioada in care tara mea se pregatea de aderarea la Uniunea Europeana si a fost foarte greu", a spus liderul europarlamentarilor. "Insa decizia de extindere a Uniunii Europene cu Romania si Bulgaria nu a fost luata doar de Comisia Europeana si Parlamentul European, ci si de 26 de membri ai Uniunii", a reamintit el, relateaza NewsIn.

"Probabil ca nu era totul in regula si ar trebui sa rezolvati problemele existente in sistemul judiciar, aveti coruptie, si aceasta este o problema serioasa. Sub monitorizarea Comisiei Europene, peste cativa ani, poate doar cateva luni, se vor rezolva, sunt convins", a mai spus Jerzy Buzek, reprezentant al grupului majoritar din PE, popularii europeni.

Seful Parlamentului de la Strasbourg considera ca a fi membru al Uniunii Europene este "un mare avantaj" in perioade de criza economica, iar Romania a simtit din plin aceste beneficii. "Spre exemplu, Islanda nu a vrut multa vreme sa fie membra a Uniunii Europene. Iar acum, in timpul crizei, vor sa devina membri rapid. Tarile din Balcanii de Vest stau la coada sa devina membre ale Uniunii Europene, pentru ca simt cat de mare este sustinerea in cadrul UE. Si in cazul Romaniei ajutorul de la FMI, de la Banca Mondiala, de la Comisia Europeana, decizia Consiliului European de a sprijini tara dumneavoastra, sistemul economic, inseamna enorm si functioneaza. Situatia tarii dumneavoastra este mai buna decat in urma cu cateva luni datorita acestui sprijin. Noi nu am lasat singure nici Letonia, nici Lituania, Ungaria sau Spania. Iar irlandezii stiu foarte bine, nu prea au vrut, inainte sa inceapa criza, Tratatul de la Lisabona. Insa, in timpul crizei, 70% dintre ei au raspuns 'Da, vrem Tratatul de la Lisabona pentru ca Uniunea Europeana este a noastra, sustinem Uniunea Europeana, avem nevoie de ea'. De ce? Pentru ca in timpuri grele, de criza, irlandezii au vazut ca UE ii ajuta, ca pot supravietui datorita Uniunii Europene", a explicat presedintele Parlamentului European in interviul pe care Realitatea TV urmeaza sa-l difuzeze sambata seara.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.