Acordul privind micul trafic la frontiera semnat de Romania si R. Moldova va intra in vigoare din 31 martie, a declarat premierul moldovean Vlad Filat.

Filat a spus ca pana atunci urmeaza sa fie deschise consulatele Romaniei la Balti si Cahul, vor fi facute toate operatiunile de ordin tehnic pentru tiparirea si eliberarea permiselor cetatenilor din localitatile beneficiare de acest acord, relateaza Info-Prim Neo, conform NewsIn.

Totodata, Vlad Filat a precizat ca in decurs de doua saptamani urmeaza sa fie deschisa trecerea frontierei prin punctul Radauti - Lipcani. Acest fapt a fost confirmat si in discutiile purtate pe parcursul vizitei presedintelui Romaniei Traian Basescu la Chisinau.

Premierul a dat asigurari ca R. Moldova a facut totul pentru deschiderea acestui punct de trecere la frontiera, exprimandu-si speranta ca si partea romana se va incadra in termenele convenite.

Anterior, presedintele roman a declarat in timpul vizitei la Chisinau ca legea privind Acordul privind micul trafic de frontiera, adoptata recent de Parlamentul roman, va fi functionala si aplicabila cel mai tarziu la sfarsitul lunii martie, dupa ce vor fi rezolvate detaliile tehnice pentru aplicarea sa.

Acordul dintre Romania si Moldova a fost semnat la 13 noiembrie 2009 la Bucuresti, cu ocazia vizitei premierului moldovean Vlad Filat, care solicitase ca acordul sa fie ratificat pana la sfarsitul anului. Conform acordului, cetatenii care locuiesc in mod legal de cel putin un an in zona frontierei comune vor putea sa intre si sa ramana in zona de frontiera a statului vecin pentru o perioada neintrerupta de trei luni.

Accesul transfrontalier se va putea face pe baza unui pasaport valabil si a permisului de mic trafic de frontiera, permis ce va avea valabilitatea cuprinsa intre doi si cinci ani. In expunerea de motive a legii, se arata ca actul normativ nu contravine normelor europene privind securitatea frontierelor. "Aplicarea acordului corespunde si interesului Uniunii Europene ca frontierele cu vecinii sai sa nu constituie o bariera in calea comertului, a schimburilor sociale si culturale", se arata in expunerea de motive.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.