Premierul italian Silvio Berlusconi intentioneaza sa introduca tinere cu putina sau fara experienta politica, dar frumoase, in cursa pentru alegerile regionale de luna viitoare, o strategie care a generat o revolta in partidul sau duminica.

Aceasta strategie a fost folosita de seful Guvernului italian si anul trecut, la alegerile europarlamentare din iunie, cand din partea formatiunii sale au candidat femei tinere si atragatoare, printre care prezentatoare de televiziune, modele si participante la Big Brother. Masura a fost descrisa de sotia lui Berlusconi, Veronica Lario, ca abuz de putere si "mizerii fara rusine (...) pentru a-l amuza pe imparat", relateaza The Times in editia electronic, potrivit NewsIn.

Aproape toate candidatele au fost retrase dupa critici similare.

Dar, pe fondul unui val de popularitate dupa ce a fost ranit intr-un atac in decembrie, premierul italian pare sa puna din nou aplicare planul.
Printre potentialii candidati ai formatiunii Poporul Libertatii (PdL) la alegerile din martie din Lazio, se numara Francesca Pascale, o prezentatoare TV, si Cristina Ravot, un model si cantareata, potrivit La Repubblica.

Printre alti posibili candidati se numara Francesa Provetti, o finalista la Miss Italia si prezentatoare TV, in Lombardia, si Giovanna del Giudice, fosta prezentatoare meteo la Rete 4, unul dintre posturile de televiziune ale Mediaset, in prezent asistent in Senat, in Campania.

Si Chiara Sgarbossa, fosta Miss Veneto si prezentatoare meteo, ar putea candida in regiunea Veneto, iar Graziana Capone, absolventa de drept si fotomodel, in Apulia.

Lista a fost criticata chiar si de mai multi aliati ai lui Berlusconi, Giorgio Stracquadanio, adjunct in PdL, care a spus ca exista riscul ca problema "velinelor"(fetele tinere si atragatoare) sa "explodeze din nou", in conditiile in care formatiunea incearca sa ridice nivelul dezbaterii politice.
Flavia Perina, un alt deputat PdL, a declarata ca numirea unor showgirls candidate va fi un pas inapoi. Ea a adaugat ca masura va submina candidatele serioase, precum Renata Polverini, lider de sindicat. "Nu poti, pe de o parte, sa promovezi candidate puternice, cu un background politic serios, iar pe de alta sa pui showgirls pe listele electorale", a explicat Perina.

"Este posibil sa nu fi invatat nimic in acest partid?", se intreaba Sofia Ventura, politolog la universitatea Bologna si activist PdL.

Si in afara partidului au fost formulate critici. Chiara Volpato, profesor de psihologie sociala la universitatea Milano-Bicocca, a avertizat: "Cei care credeau ca Berlusconi ar fi invatat din reactia internationala la comportamentul sau profund sexist vor fi dezamagiti din nou".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.