Presa chineza a acuzat luni Statele Unite de aroganta si ipocrizie, dupa ce Washingtonul a anuntat ca va vinde arme Taiwanului, pledand pentru implementarea de sanctiuni economice.

Pentagonul a incheiat cu Taiwanul un contract de 6,4 miliarde de dolari cu Taiwanul si urmeaza sa vanda insulei, considerata rebela de Beijing, in special rachete de interceptare Patriot, nave pentru deminare si elicoptere Black Hawk, relateaza AFP, conform NewsIn.

China, care a denuntat o "ingerinta grosolana in afacerile interne chineze", a suspendat schimburile militare cu Statele Unite si a anuntat "sanctiuni adecvate privind companiile americane implicate".

"Raspunsul Chinei, oricat de vehement ar fi, este justificat", scrie luni China Daily, potrivit caruia decizia americana arata ipocrizia Statelor Unite "privind subiecte (aflate - n.red.) in centrul intereselor Chinei".

"Aroganta Washingtonului arata pur si simplu ca interesele unui popor pot fi impiedicate de un altul", a adaugat cotidianul oficial in engleza.

Global Times - dupa grupul Cotidianul Poporului, al Partidului Comunist - apreciaza ca trebuie ca Statele Unite sa simta consecintele acestei vanzari de arme, dupa ce a ignorat avertismentele repetate ale Chinei.

"Sanctiunile pot fi o alternativa eficienta la alte masuri dure pentru a rezolva o disputa diplomatica", subliniaza Global Times, amintind ca occidentalii au recurs adesea la astfel de masuri "pentru a pedepsi guvernele sau companiile care contrazic interesele lor politice".

"A treia economie din lume, ce are o piata enorma, China nu ar trebui sa ezite sa isi arate muschii pentru a lansa masuri economice punitive impotriva companiilor care incalca interese-cheie".

"Decizia Guvernului chinez ar avea aderarea totala a opiniei publice" chineze, a mai spus el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.