Fostul presedinte al Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a fost audiat luni de procurori in calitate de martor in dosarul evenimentelor postelectorale din aprilie 2009.

Presedintele Partidului Comunistilor a venit la Procuratura Generala in jurul pranzului. Initial, audierea a fost programata pentru vineri, dar Vladimir Voronin a solicitat Procuraturii Generale o amanare, motivand ca are agenda incarcata, relateaza portalul Stirea Zilei, conform NewsIn.

Vladimir Voronin a fost citat la Procuratura in calitate de martor, pentru a fi audiat in dosarul 7 aprilie.

Voronin afirma in continuare ca evenimentele din 7 aprilie au fost o tentativa de lovitura de stat

Fostul presedinte al Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a declarat dupa ce a fost audiat in calitate de martor in dosarul evenimentelor postelectorale care au avut loc la Chisinau anul trecut, ca violentele din 7 aprilie 2008 au fost o tentativa de lovitura de stat.

"Pe data de 6 aprilie nu se stia inca nimic. Actiunile care au avut loc atunci nu insemnau nimic. Ministerul de Interne si alte institutii nu au avut informatii ca ar putea avea loc manifestari in masa. Alegerile s-au desfasurat normal, democratic. Daca alegerile au fost fraudate se putea sti abia peste trei zile. Baietii s-au pregatit din timp", a declarat Voronin, la finalul celor trei ore de audieri, desfasurate la sediul Procuraturii Generale din Chisinau.

Intrebat daca mai crede in implicarea Romaniei in evenimentele din aprilie, Voronin a spus: "Cred in continuare ca a fost o tentativa de lovitura de stat. Din partea cui, va stabili ancheta".

Fostul lider al regimului comunist a mai afirmat ca "procurorii au vrut tot ce a avut loc pe 7 aprilie". "Ce le-am spus eu este secretul anchetei. Am dat ordin organelor de interne sa nu intre in forta, sa nu admita varsari de sange. Astfel de nemultumiri trebuie solutionate prin actiuni politice si nu cu forta", a adaugat fostul presedinte al Republicii Moldova.

Procurorul din cadrul departamentului exercitare a urmaririi penale, Igor Popa, a declarat ca audierile nu s-au incheiat, ci au fost intrerupte, la solicitarea liderului Partidului Comunistilor, care a motivat ca are mai multe intrevederi ce nu pot fi amanate. Popa a anuntat ca Vladimir Voronin va fi citat pentru noi audieri si marti. Procurorul a mai declarat ca, deocamdata, nu exista niciun motiv pentru ca Voronin sa fie audiat in calitate de banuit. "Unicii banuiti in dosarul 7 aprilie sunt fostul ministru de interne, Gheorghe Papuc, si fostul comisar al capitalei, Vladimir Botnari", a mentionat el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.