De marti, viata din Haiti se defineste prin neconfirmarea mortii celor dragi si se masoara prin bucuria de a gasi ceva viu de sub daramaturi, dar si prin disperarea de a adormi fara sa stii nimic despre cei pe care ii cauti neincetat, este marturia cutremuratoare a unei scriitoare haitiene.
"Va trimit acest text, pentru ca nu stiu daca maine sistemul nostru de Interent nu isi va da ultimul suflu", scrie romanciera haitiana Evelyne Trouillot, ieri seara, cotidianului Nouvel Observatoire, citat de NewsIn.

"Martine X, daca sunteti in viata, telefonati-i tatalui la numarul urmator...este foarte nelinistit", "Jonel Y...fratii si surorile vor sa stie de tine. Daca esti in viata, suna-le la...", acesta este leitmotivul care umple emisiunile radiofonice, dar si mintile si inimile oamenilor, scrie autoarea, martora a devastarii din Haiti. "Traieste?", acesta pare a fi devenit singura intrebare de pe buzele tuturor la evocarea unui prieten, a unei cunostinte, a unui vechi coleg, care de multe ori ezita sa fie pusa, ca si cum ignoranta ar putea proteja pe cineva de oroarea de a numara un mort in plus.

"O femeie a pierdut 17 membri ai familiei ei, un barbat si-a vazut sotia si pe cei trei copii murind sub daramaturi si s-a sinucis. De marti, oroarea a luat chipuri pana atunci nestiute. Copiii tresar la cel mai mic zgomot al unei usi sau al unui pas mai greu care trece. Adolescentii au facut cunostinta cu moartea, invatand violent ca ea poate surveni intr-o clipa", este tabloul cutremurator al unei lumi distruse de cutremurul care a luat zeci de mii de vieti.

"Aud umanitatea supravietuind in vocile din jurul meu", continua scriitoarea, constienta ca singura solutie pe care o au supravietuitorii este aceea de a merge inainte: "Nu am avut niciodata o alta alegere".

Nascuta la Port-au-Prince, Évelyne Trouillot a trait in Statele Unite, inainte de reveni in tara natala. in 1987, unde este profesor, editor si scriitor.

Astazi, o replica a seismului, cu o magnitudine de moment de 6,1, a avut loc in Haiti. [Haiti, zguduit de un nou cutremur]


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.