Ucraina se teme de Haga, se teme ca va pierde in fata instantei internationale procesul cu Romania privind delimitarea faliei continentale. Altfel nu se explica rostul eforturilor autoritatilor de la Kiev de a imprima un aspect "ospitalier" Insulei Serpilor, o stanca pierduta in valuri, bantuita de vanturi, fara sursa de apa potabila, dar inconjurata de zacaminte de petrol si gaze naturale. Prin urmare, dupa ce au instalat un telefon public si au deschis o spalatorie, ucrainenii vor acum sa transforme ostilul petic de uscat in obiectiv turistic.

Dupa ce au instalat un telefon public, au deschis filiala unei banci, o spalatorie si au amenajat un dig pentru ancorarea navelor de agrement, autoritatile de la Kiev s-au gandit ca e cazul sa puna la punct un program turistic pentru... Insula Serpilor. Si ce daca nu este apa potabila pe acea bucata de roca! Nu conteaza, prim-vicepremierul Anatoli Kinah declara ca amenajarea insulei constituie o prioritate de maxima importanta pentru guvernul ucrainean.

Incredibil dar adevarat ! Ucrainenii stiu ce vor. Si fac tot posibilul pentru a-si atinge scopul. Chiar daca, uneori, demersurile lor sunt de o absurditate hilara. Dar ei vor, si probabil vor reusi, intr-o ultima instanta, comunitatea internationala, ca stanca aceea dintre ape, Insula Serpilor, sa devina locuibila. Un amanunt esential in disputa cu Romania privind delimitarea faliei continentale, dosar care asteapta sa fie luat, lunile aceastea, in dezbaterea Curtii europene de justitie. "Asigurarea unor conditii normale de viata, pentru desfasurarea de activitati economice eficiente reprezinta o misiune permanenta nu doar a Cabinetului, ci a intregii tari", spunea Kinah. Si a trecut la actiune. A solicitat un buget separat si i s-a aprobat. A format un grup de lucru special, chemat sa supravegheze modul in care sunt indeplinite masurile prevazuta in "programul de dezvoltare a infrastructurii si a activitatii economice pe Insula Serpilor si falia continentala". Coordonator a fost numit Ministerul Economiei.

"Din prieteni - dusmani"

Pe acest fundal, involutar se ridica intrebarea: unde este prietenia afisata cu atata aparenta sinceritate, la Bucuresti, de presedintele Viktor Iuscenko? Chiar s-a ales praful de toate acele promisiuni ca divergentele existente - vezi delimitarea faliei continentale si clarificarea situatiei din jurul Insulei Serpilor sau problema canalului navigabil Dunare-Marea Neagra - vor fi solutionate pe cale amiabila? Bun, aderarea Ucrainei la UE a cazut de pe agenda imediata de lucru a Bruxellesului, dar ce vina are Romania de criza politica izbucnita in marea familie europeana? Ce inseamna, ca revenim la vechea "ostilitate, asa ca intre vecini"? Trecand in revista, mai zilele trecute, relatiile Ucrainei cu tarile din jur, presa de la Kiev titra: "Din prieteni - dusmani". "Cu Rusia pot fi enumerate problema gazelor naturale, disputele teritoriale din jurul Golfului Kerci. Cu Romania - marcarea liniei de frontiera, canalul pe Bastroe si Insula Serpilor. Cu Polonia - supararile istorice si mostenirea celui de-al doilea razboi mondial." Orice comentariu risipeste farmecul acestui pasaj de o sinceritate care merita respect!


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.