Presedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, face presiuni ca limba romana sa devina limba oficiala a tarii sale.

Chiar daca risca sa starneasca dispute aprinse pe aceasta tema, Mihai Ghimpu a comentat ca noua Constitutie a Moldovei, asupra careia se lucreaza in prezent, ar putea inlocui limba moldoveneasca, actuala limba de stat cu romana, relateaza EurActiv.

"Trebuie sa dam dovada de curaj si sa clarificam situatia identitatii noastre [cu romanii] si a limbii pe care o vorbim. Nu mai pot continua cu o politica veche: una stalinista si falsa", a spus Ghimpu, liderul Partidului Liberal din coalitie (Alianta pentru Integrare Europeana) intr-un interviu acordat Pro TV Chisinau.

"Suntem vecini cu Romania si frati. Avem case diferite, dar suntem frati si nu sunt fericit cand fratii se lupta intre ei", a spus liderul de la Chisinau. Acesta facea aluzie la relatiile tensionate cu Bucurestiul, cand comunistul Vladimir Voronin era la putere.

Totusi, Marian Lupu, un politician important d ela Chisinau a declarat pentru Reuters ca toate lucrurile care tin de Constitutie trebuie decise prin referendum si presedintele trebuia sa vorbeasca despre astfel de chestiuni.

Mai multe informatii gasiti in EurActiv.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.