Costica Argint, care a fost in centrul unui scandal in 2007, dupa ce a participat la Roma la o intalnire cu fostul premier Calin Popescu Tariceanu si fostul ministru de Externe Adrian Cioroianu, a fost arestat, iar instanta din Roma a fost de acord cu extradarea lui.
Argint a fost arestat in decembrie, au declarat surse judiciare pentru NewsIn, dar pana acum autoritatile de la Bucuresti nu au primit nicio instiintare privind extradarea.

Costica Argint a intrat in atentia presei la inceputul lunii noiembrie 2007, in plina criza intre Italia si Romania legata de cazul Mailat si de decretul guvernului italian vizand indepartarea anumitor cetateni comunitari de pe teritoriul Peninsulei. Aflat in vizita la Roma, pentru a detensiona relatiile, premierul de atunci, Calin Popescu Tariceanu, insotit de ministrul de externe Adrian Cioroianu, s-a intalnit, intre alti reprezentanti ai romanilor din Italia, cu un personaj despre care presa romana a scris ulterior ca e dat in urmarire de autoritatile romane: Costica Argint.

Considerandu-se lider al comunitatii rome din Italia, Costica Argint a venit la intalnirea lui Tariceanu si Cioroianu cu romanii din Italia pentru a-i spune sefului diplomatiei ca l-a iertat pentru afirmatiile legate de deportarea infractorilor in desert.

Ulterior, camerele de luat vederi l-au surprins pe Tariceanu dand mana cu Argint, iar pe Cioroianu batandu-l prieteneste pe umar pe liderul rom, imbatisandu-se si sarutandu-se pe obraji si purtand un dialog indelungat cu el. Ministrul de externe a negat, insa, ca ar fi avut o intalnire personala cu Argint.

A doua zi dupa aceasta intalnire, presa de la Bucuresti a dezvaluit ca Argint a fost condamnat in Romania si ca are un mandat european de arestare. Premierul Tariceanu a spus ca nu a fost informat inainte de intalnirea pe care a avut-o cu romanii din Italia, despre infractiunile comise de Costel Argint, dar ca ofiterii Serviciului de Paza si Protectie (SPP) erau la curent cu ceea ce facuse Argint, in opinia sa nefiind grav ca acesta si-a putut spune pasurile.

Peste cateva zile, liderul rom i-a trimis o scrisoare lui Tariceanu in care l-a informat ca intentioneaza sa renunte la cetatenia romana, intrucat Romania manifesta intoleranta fata de persoana lui, iar jurnalistii "au scris informatii urate" despre el, fara sa-l contacteze pentru lamuriri.

Costica Argint a fost condamnat in Romania de trei ori si are un mandat european de arestare. Potrivit Inspectoratului General al Politiei Romane (IGPR), Costica Argint a primit o pedeapsa, in anul 2002, pentru ultraj contra bunelor moravuri, pentru care a fost emis un mandat european de arestare. Pe langa aceasta condamnare din 2002, Costica Argint a mai fost condamnat de doua ori in 1995, la trei ani de inchisoare pentru lipsire de libertate, violare de domiciliu si santaj si in 1996, la patru luni de inchisoare pentru fals in inscrisuri sub semnatura privata. Ambele condamnari au fost hotarate de judecatori cu suspendarea pedepsei. Argint este cercetat si in Italia pentru mai multe capete de acuzare.

Ministerul Justitiei face precizari cu privire la extradarea lui Costica Argint

In data de 19 martie 2008 Ministerul Justitiei si Libertatilor Cetatenesti a transmis cererea de extradare privindu-l pe cetateanul roman Argint Costica, insotita de documentele justificative, Ministerului Justitiei din Republica Italiana. Cererea de extradare a fost inaintata autoritatilor italiene dupa efectuarea controlului de regularitate si a fost formulata in baza incheierii din data de 4 martie 2008 a Tribunalului Vrancea, Sectia Penala.

La data de 10 decembrie 2009, Ministerul Justitiei si Libertatilor Cetatenesti a efectuat o revenire catre Ministerul Justitiei italian prin care a solicitat informatii cu privire la stadiul procedurii de extradare, se arata intr-un comunicat de presa.

Din raspunsul autoritatilor italiene din data de 14 decembrie 2009 a rezultat ca procedura de extradare este inca in curs in fata autoritatilor judiciare italiene, persoana in cauza avand de altfel si afaceri judiciare in Republica Italiana.

La data de 22 decembrie 2009 Biroul National Interpol ne-a informat ca la aceeasi data cetateanul roman Argint Costica a fost arestat provizoriu in vederea extradarii in Republica Italiana.

Prin urmare, atat Tribunalul Vrancea, cat si Ministerul Justitiei si Libertatilor Cetatenesti au efectuat toate demersurile legale in sensul solicitarii extradarii cetateanului roman Argint Costica, autoritatile italiene fiind singurele competente sa decida asupra cererii de extradare.

In data de 12 ianuarie 2010 au fost solicitate noi informatii autoritatilor judiciare italiene care, prin intermediul magistratului roman de legatura, au comunicat ca procedura de extradare este in curs de finalizare. Ministerul Justitiei va comunica noi date pe masura ce acestea vor fi transmise de autoritatile italiene.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.