Premierul Irlandei de Nord, Peter Robinson, a respins vineri "insinuarile" unei anchete BBC asupra unor nereguli financiare in cadrul unei legaturi extraconjugale a sotiei sale, scandal ce risca sa se transforme intr-o criza politica majora.

Seful Executivului din Irlanda de Nord a anuntat miercuri ca sotia sa Iris a incercat sa se sinucida in martie 2009, dupa ce i-a spus ca a avut o aventura. El a precizat ca intentioneaza sa ramana in post si sa-si consolideze casnicia.

Aceasta chestiune privata ameninta totusi sa duca la o criza politica dupa difuzarea joi seara a unei anchete a BBC, relateaza NewsIn. Potrivit emisiunii Spotlight, Iris, deputata in varsta de 60 de ani, ar fi convins doi promotori sa investeasca o suma mare de bani, pentru a-i ajuta amantul, in prezent in varsta de 21 de ani, sa deschida un restaurant in 2008. Ea a facut parte din comisia care a atribuit aceasta investitie, dar nu si-a dezvaluit legaturile cu beneficiarul, potrivit BBC, care spune ca in acel moment tanarul avea 19 ani.

Emisiunea mai sugereaza ca premierul Robinson, odata pus la curent, nu a dezvaluit problema autoritatilor competente de monitorizare.

Vineri dimineata, Peter Robinson, liderul partidului protestant DUP, a denuntat aceste acuzatii si a spus ca-si va consulta avocatii. "Resping categoric tentativa emisiunii BBC de a ma implica in aceasta afacere prin insinuari", a spus el, adaugand ca se va "apara categoric de atacuri" si va "contesta acuzatiile de nereguli financiare".

La randul sau, vicepremierul nord-irlandez, liderul partidului catolic Sinn Fein, Martin McGuinness, s-a declarat socat si a cerut o reuniune de urgenta cu Robinson "pentru a se discuta despre implicatiile" acestui scandal.

Protestantii unionisti DUP si catolicii separatisti din Sinn Fein impart puterea in Irlanda de Nord in cadrul unui guvern format in mai 2007, in urma acordurilor de pace istorice din aprilie 1998.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.