Diplomatia romana pare sa puna batista pe tambalul ucrainean * Societatea civila romaneasca duce campania mai departe * Civic Media a reclamat actiunile Kievului la Conferinta Rectorilor Danubieni

Asociatia Civic Media a prezentat pe larg la scoala de vara a Conferintei Rectorilor Danubieni protestele organizate cu sprijinul ziarului ZIUA impotriva construirii canalului Bastroe din Delta Dunarii, incepand in urma cu un an si pana in prezent. Mai multi reprezentanti de seama ai lumii academice dunarene si-au exprimat dezamagirea fata de stadiul la care s-a ajuns cu acest caz anti-european. Nici pana in prezent autoritatile ucrainene nu dau semne ca vor opri acest proiect distrugator, iar diplomatia romana pare sa contemple apatica deznodamantul dezastruos.

In Romania, doar media si societatea civila isi continua eforturile pe plan national, regional si international. Proiectul scolii de vara a Conferintei Rectorilor Danubieni a fost lansat in cursul anului trecut la Universitatea din Pecs, Ungaria si a fost continuat in cursul acestui an la Eisenstadt, in Austria, fiind organizat de Institutul pentru Regiunea Danubiana si Europa Centrala din Viena si de International House din Pecs, fiind sprijinit de Central European Initiative si Comunitatea Regiunilor Danubiene.

Ilegalitati ucrainene

In cadrul scolii de vara a Conferintei Rectorilor Danubieni din acest an, Asociatia Civic Media a subliniat incalcarile acordurilor internationale la care este parte Ucraina, realizate prin construirea canalului Bastroe in Delta Dunarii. Din lunga lista a tratatelor internationale date de o parte au fost amintite Conventia asupra zonelor umede - Ramsar, 1971, Conventia privind protectia patrimoniului mondial cultural si natural - Paris, 1975; Conventia privind conservarea vietii salbatice si a habitatelor naturale din Europa - Berna, 1979; Conventia privind diversitatea biologica - Rio de Janeiro, 1992; Conventia privind protectia si utilizarea cursurilor de apa transfrontaliere si a lacurilor internationale - Helsinki, 1992; Conventia privind cooperarea pentru protectia si utilizarea durabila a fluviului Dunarea - Sofia, 1994, si Acordul intre Guvernul Romaniei si Guvernul Ucrainei privind cooperarea in domeniul gospodaririi apelor de frontiera - Galati, 1997.

Construirea canalului Bastroe a provocat in cursul anului trecut un val de proteste internationale: Statele Unite, Comisia Europeana, Parlamentul European si Consiliul Europei au cerut sistarea lucrarilor la canalul Bastroe si respectarea acordurilor internationale.

De asemenea, in cursul anului trecut, intr-un apel adresat ministrilor de Externe din tarile dunarene, Fondul Mondial pentru Natura (World Wild Fund) afirma: "In pofida existentei unor rute alternative si mult mai putin nocive de navigare intre Dunare si Marea Neagra, aceasta zona protejata este in prezent distrusa, in ciuda a cel putin 11 conventii internationale la care Ucraina este semnatara. Proiectul de construire a canalului, valorand mai multe milioane de dolari, pune in pericol existenta si habitatul natural a peste 280 de specii de pasari, incluzand aici 70% din intreaga populatie de pelican alb a planetei". Asociatia Civic Media a lansat o petitie semnata de 43.500 de persoane, care cerea Guvernului de la Kiev incetarea lucrarilor. Desi in cursul acestui an nu au mai fost efectuate sapaturi in Delta Dunarii, presedintele Iuscenko a avansat in cursul vizitei sale de la Ankara propunerea ca Turcia sa participe la construirea canalului Bastroe. Pe de alta parte, ministrul ucrainean al Transporturilor, Evgheni Cervonenko, a subliniat la inceputul acestui an faptul ca vor fi continuate sapaturile la canalul Bastroe.

Contraexemplul cooperarii

In ciuda faptului ca in acest moment pare aproape imposibila o cooperare ecologica romano-ucraineana, un contraexemplu austriaco-maghiar arata ce inseamna o astfel de abordare. Lacul Neusiedler este cea de-a doua mare rezervatie de mediu umed din Europa, dupa Delta Dunarii. Rezervatia este impartita intre Ungaria si Austria. Rezervatia naturala Neusiedler acopera o suprafata de peste 3000 de hectare si adaposteste peste 100 de specii de pasari protejate.

Lacul Neusiedler a fost declarat rezervatie naturala inca din anul 1939. In 1954 a fost infiintata aici prima statiune de cercetari ornitologice. Partea maghiara a lacului Neusiedler a fost declamata rezervatie naturala in 1977. Incepand din 1988, guvernele de la Viena si Budapesta si-au exprimat intentia de a crea o zona protejata supranationala. Proiectul a fost realizat in 1992, de atunci rezervatia naturala a lacului Neusiedler fiind administrata in comun. In prezent, aceasta rezervatie se gaseste pe lista zonelor protejate prin Conventia de la Ramsar.

In mod semnificativ, de-a lungul timpului au existat mai multe proiecte care ar fi daunat mediului inconjurator, insa toate acestea au fost rand pe rand abandonate. La inceputul secolului al XX lea s-a intentionat secarea lacului pentru a fi transformat in terenuri agricole. Protestele asociatiilor de vanatori si ale iubitorilor de natura au impiedicat ducerea la bun sfarsit a acestui proiect. In 1971 a aparut un proiect care solicita construirea unui pod peste lacul Neusiedler, insa in urma reactiei dure a opiniei publice si acesta a fost abandonat.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.