Scotland Yard se teme ca 25 de musulmani nascuti in Marea Britanie, ce se antreneaza in prezent in tabere teroriste secrete din Yemen, planuiesc atentate vizand avioane occidentale.

De altfel, tot in Yemen si-a pregatit atacul si nigerianul Umar Abdulmutallab, in varsta de 23 de ani, educat la Londra, care a incercat sa arunce in aer un avion american vineri, relateaza The Sun, citat de NewsIn.

Extremistii britanici din Yemen au in jur de 20 de ani si sunt originari din Bradford, Luton si Leytonstone (estul Londrei). Ei ar urma sa se intoarca in Marea Britanie la inceputul lui 2010 si sa astepte instructiuni din partea al-Qaida privind momentul in care sa atace.

"Marea teama este ca Abdulmutallab este primul din mai multi care sunt dispusi sa atace avioane si sa ucida zeci de mii. Stim ca se afla patru sau cinci celule radicalizate de musulmani britanici in Yemen. Ar urma sa se intoarca in cateva luni, cand se vor afla sub supraveghere constanta", a declarat o sursa din Scotland Yard pentru tabloidul britanic.

Cei 25 de suspecti, de origine pakistaneza sau somaleza, s-au radicalizat in moscheile din Marea Britanie. Unii dintre ei au studiat informatica, altii au fost membri ai unor bande.

Ei au intrat in atentia autoritatilor atunci cand au plecat in Yemen de pe aeroporturi britanice, in primavara si vara. In aproape fiecare caz, biletele au fost platite cash si cumparate cu mai putin de o saptamana inainte de zbor.

"Probabil ca imamii le-au promis recompense in ceruri pentru ca au devenit atentatori sinucigasi dispusi sa ucida occidentali", a adaugat oficialul din Scotland Yard.

Nigerianul arestat pentru tentativa de atentat fusese denuntat de propriul tata pentru radicalism


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.